2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Mengyi nem akart Voldemort lenni, nem is látta a filmet

2017. július 14., péntek 06:00, frissítve: péntek 08:17

A nyomozás szabálytalan volt, Mengyi Roland pedig csak munkahelyeket akart teremteni – ezt mondta a fideszes képviselő ügyvédje Egyenesen című műsorunkban.

„Gyakorlatilag két bűncselekménnyel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség a védencemet, meg gyakorlatilag hat társát. Az egyik befolyással üzérkedés, a másik pedig költségvetési csalásnak a kísérlete. Röviden arról szól a dolog, hogy egy pályázatot írtak ki, az ügyészség szerint ezt a védencem hatására tette meg annak idején az eljáró szerv, és ezt a bizonyos pályázatot, illetve ez alapján a szövetkezetek hálózatosítását úgy akarták volna megoldani a vádlottak, hogy gyakorlatilag fiktív munkákat végeztek volna el, és ezért a pénzt pedig ők szerezték volna meg – ez röviden, tömören az ügy” – foglalta össze Futó Barnabás.

Az ügyészség szerint a fent leírtak kimerítik a költségvetési csalás és a befolyással üzérkedés fogalmát.

„Álláspontunk szerint több sebből vérzik ez a dolog. Nem akarok nagyon szakmázni vagy jogászkodni, de szerintem költségvetési csalás azzal, hogy valaki benyújt egy pályázatot, ami utána nem nyert, ez maximum az előkészülete lehet, ami nem büntetendő költségvetési csalásként. Még a kísérlet sem lehetséges, tehát álláspontom szerint nem bűncselekmény. A befolyással üzérkedés pedig szerintem egyáltalán nem bizonyított, hogy ez megtörtént volna, hanem vannak olyan vádlottak, akik elég érdekes módon terhelő vallomást tettek másodszorra” – mondta az ügyvéd, aki szerint meglepő volt a második körös vallomástétel, ugyanis az első vallomástételkor minden vádlott tagadott, a másodiknál azonban néhányan együttműködést ajánlottak cserébe a szabadlábra helyezésükért. Futó Barnabás elmondása szerint, ezek a vádlottak kevesebb időt töltöttek előzetesben, vagy házi őrizetbe helyezték őket, míg azokat, akik tartották magukat az elsőként elmondottakhoz, hónapokig voltak rácsok mögött és szigorúbb ítéleteket rónának rájuk.

Mengyi Roland ügyvédje szerint a befolyással való üzérkedés nem áll meg.

„Álláspontom szerint azért sem áll meg, mert akik a tervről vallomást tettek és kapták cserébe, amit előbb említettem, azok nem tesznek vallomást a bíróság előtt, megtagadták a vallomástételt, a szembesítést sem vállalják, kérdésekre sem hajlandók válaszolni. Tehát van az a második vallomásuk, amely egyébként egymással szemben is ellentmondásos, korábbi vallomásukkal is ellentmondásos, mégis azt tartják fenn, (…) és erre alapozza tulajdonképpen az ügyészség a vádat” – mondta el Futó, aki szerint Mengyi csak munkahelyeket szeretett volna teremteni az őt megválasztó körzet lakóinak, nem akart senkit megvesztegetni és nem kapott semmiféle pénzt.

„A poén az egészben, hogy annak idején az újságíró, aki elhozta az egészet úgy, hogy megszerezte a nyomozati iratokat, ami, ha nem is titkos volt, de csak egyes személyek kaphatták meg, azt utána úgy hozta le, hogy ő saját magát Voldemortnak akarta hívatni, és ötmillió forintot kért. Még a vádiratban sincs ilyen. Tehát mindenhol már azt mondja, hogy ez nem igaz, nem tudom, honnan vette ezt az újságíró kolléga. Az egyes társak az ügyben nevezték őt Voldemortnak, az ügyfelem még a filmet se látta egyébként” – mondta az ügyvéd, aki elképesztőnek tartja ezeket az állításokat.

Futó Barnabás szerint szabálytalan a nyomozás, mert a kecskeméti NAV nem nyomozhatott volna az ügyben, mivel egy országgyűlési képviselő is érintett, át kellett volna adniuk a Központi Nyomozó Főügyészségnek.

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!