2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Menekült a fideszes polgármester a kérdések elől

2017. május 10., szerda 18:31, frissítve: szerda 18:31

Százmilliókkal a piaci ár alatt adta el a fővárosi önkormányzat a Klotild-palota egyik termét – erről a Magyar Nemzet írt szerdán. Az MSZP szerint az üzletet testre szabták egy olyan török befektetőnek, ami Rogán Antal polgármestersége idején is gyanúsan olcsón vásárolt ingatlant az ötödik kerületben. Tarlós István főpolgármester azt mondta: nem vett részt az ügyben, a fővárosi vagyonkezelő központ szerint viszont a Főpolgármesteri Hivatal az illetékes. Szintén a Magyar Nemzet írt arról is, hogy egy éven belül két luxusautót is vásároltatott magának közpénzből Budapest első kerületének polgármestere. A fideszes Nagy Gábor Tamás egy hétmilliós elektromos autó után egy 15 milliós Lexust is megszavaztatott úgy, hogy a polgármester gyalog jár munkába, mivel a városházától 200 méterre lakik.

Az egykor szebb napokat látott Klotild-palota déli épületében étterem, kaszinó, galéria és kávéház is működött, utóbbit Krúdy Gyula is gyakran látogatta. Az épület most üres, a tervek szerint viszont szálloda lesz. Egy ezer négyzetméteres termét is eladták, a szocialisták szerint a főváros gyanúsan olcsón értékesítette egy török befektetőnek.

„Kihozták 520 millió forintra úgy, hogy a belső ellenőrzés is kimutatta, hogy alapvető hibákat követtek el az értékbecslés során. Nem hasonlították össze más ingatlannal, tévesen állapították meg az alagsort, olyan tényezőket vettek meggyőződésünk szerint tévesen figyelembe, hogy ez egy műemlék jellegű épület, hogy üres, értékcsökkent, az is csökkentő tényező volt, hogy nagyméretű. Úgy hirdették meg, mint ha egy belvárosi fodrászüzletről lett volna szó vagy bármilyen üzlethelyiségről” – nyilatkozta Szaniszló Sándor szocialista képviselő.

A főpolgármester szerint a fővárost nem érinti az ügy. „Egyáltalán nem vettem részt az ügyben, nem is gondolom, hogy a főváros adta el a Klotild-palotát, így azt kérem, hogy ott érdeklődjön, ahol ezt lebonyolították” – fogalmazott Tarlós István.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ szerint azonban a Főpolgármesteri Hivatal az illetékes.

A Magyar Nemzet közben arról írt, hogy az I. kerület fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás egy év alatt két luxusautót kapott használatra közpénzből, annak ellenére, hogy a hivataltól 200 méterre lakik és gyalog jár munkába.

A KDNP szerint kerületi ügyről van szó. Meg kell vizsgálni, mi történt pontosan. Mivel nem a frakció hatáskörébe tartozik, nem tudunk és nem is akarunk önkormányzati ügyeket vizsgálni. A helyieknek kell megvizsgálni, ha van ilyen ügy” – reagált Hollik István országgyűlési képviselő.

Nagy Gábor Tamás a közgyűlés után is sietve távozott a teremből.

„– Igaz hogy két autót is használ amit az önkormányzat vásárolt?
– …
– Egy 7 és egy 15 millió autóról szólnak a hírek…–
… – a polgármester egyik kérdésünkre sem reagált.

Budavár első embere a kerületében történt gyanús ingatlanügyeiről sem volt hajlandó nyilatkozni. A Magyar Nemzet derítette ki tavaly decemberben, hogy saját önkormányzatától bérel jó áron lakást több, Fideszhez köthető bérlőhöz hasonlóan. Az önkormányzat az áron aluli kiadást azzal magyarázta, hogy a bérlés nem üzleti alapon, hanem közösségi értékmegőrzés alapján történik.

– Polgármester úr, csak egy kérdést hadd tegyek már fel!
– …

Nagy Gábor Tamás végül az általa elnökölt bizottság irodájába sietett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!