2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Mély hallgatás a kórházi adósságrendezés időpontjáról

2016. május 27., péntek 06:47, frissítve: péntek 07:51

Hallgat a kórházi adósságrendezés időpontjáról a kormány képviselője. A beszállítóknak sem árulta el az államtitkár, hogy mikor vállalja át az állam az egészségügyi intézmények tartozásait.

Speciális CT-ket kapott egy éve a budapesti Honvédkórház. Akkor négy és fél milliárd volt az egészségügyi intézmény adóssága. A tartozás egy részét a kormány kifizette, de a Honvéd – a legtöbb kórházhoz hasonlóan – újra eladósodott. Most több mint hárommilliárd forintot görget maga előtt.  

„Bár a sajtóban megjelent, hogy megint elkezdett növekedni a kórházak adósságállománya, és várhatóan a nullpontig folytatódni fog, de az előző évekhez képest sokkal jobb a helyzet” – így nyugtatta az illetékes helyettes államtitkár az Orvostechnikai Szövetség közgyűlésén a beszállítókat. A kincstár összesítése szerint a kórházak teljes adóssága április végén meghaladta az ötvenmilliárd forintot.

Egy szoftvergyártó cég vezetője azt mondta, ha nem fizetik ki őket, több beszállító bezárhatja a boltot.
„Aki tudott, már mindenféle hitelt felvett, és rég el van adósodva. Oda kéne figyelni arra, hiszen nagyon fontos, hogy gyakorlatilag nem tudunk bért fejleszteni a dolgozóinknál. Nem tudjuk oktatásra elküldeni, továbbképezni őket, csak szinten tartjuk a bérüket, a tudásukat, ez óriási problémát fog okozni a későbbiekben” – fogalmazott Králik György.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a műtétekhez használt eszközök és a diagnosztikai berendezések forgalmazói, illetve a számítástechnikai szolgáltatásokat nyújtó cégek vannak a legrosszabb helyzetben. Nekik tartoznak a legtöbb pénzzel a kórházak.

Beneda Attila helyettes államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) elmondta: „Megvan a kormányzat szándéka arra, hogy rendezze az adósságot, tavaly is megtettük, az idén sem fogunk benne hagyni semmilyen intézményt. Dolgozunk rajta, egyeztetünk a szakmai szervezetekkel, időben mindenre sor fog kerülni.”

Az egyetemekhez hasonlóan hamarosan a kórházakban is kancellárok felügyelik a gazdálkodást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!