2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Megtartották a Horthy Miklósra emlékező istentiszteletet

Hír TV

2018. február 11., vasárnap 17:52, frissítve: vasárnap 18:00

Két héttel a holokauszt nemzetközi emléknapja után megtartották a Horthy Miklósra emlékező istentiszteletet. A rendezvényt tiltakozó akciók kísérték. A tüntetők tömeggyilkosként tekintenek Horthy Miklósra, míg a lelkész az emberség képviselőjeként említette az egykori kormányzót.

A Tett és Védelem Alapítvány aktivistái a zsidótörvények szövegével várták a Hazatérés Templomába érkező híveket. Abból indultak ki, hogy a történelmi ismeretek hiánya az egyik legfőbb oka az antiszemita megnyilvánulásoknak. A Horthy Miklós halálának 61. évfordulójára tartott megemlékező istentiszteletre igyekvők többsége nem fogadta el a füzetet.

A vasárnapi istentiszteletet a Horthy Miklós Társaság szervezte.

„Másképp emlékezünk dolgokról. Egy biztos: ennek a korszaknak az eleje kirekesztéssel, a zsidók jogfosztásával indult, és egész végig jellemző volt erre a korszakra. Mi erről szeretnénk csak tájékoztatást adni a rendezvényen részt vevőknek” – hívta fel a figyelmet a Tett és Védelem Alapítvány titkára, Szalai Kálmán.

A templommal szemben ellentüntetést is tartottak. Zoltai Andrea fő szervező hangsúlyozta: nem egy istentiszteletet akarnak megzavarni, hanem egy gyalázatos politikai esemény ellen tiltakoznak.

„Egy tömeggyilkos miatt rendezett misére nem leszünk tekintettel. Mert felháborító, hogy beviszik Isten házába, és felháborító, hogy politikát visznek a templomba, és felháborító, hogy emberek lelkét mérgezik az ideológiájukkal” – így Tiszta emlékezettel a szabadságért, demokráciáért csoport fő szervezője, Zoltai Andrea.

Az istentiszteletet tartó Hegedűs Lóránt református lelkész prédikációjában azt mondta: nem értenek egyet azzal a felfogással, hogy történelmi kérdésekkel az egyház ne foglalkozzon. A templomban forgatni ugyan nem lehetett, de a lelkész szavai kinti hangfalakon is szóltak.

„Nincs tökéletes ember. Horthy Miklós kormányzó sem volt az. Egyetlen Horthyt mélyen tisztelő ember sem mondhatja ezt. De egyet kijelenthetünk: mentette a menthetőt. Egyet kijelenthetünk: igen, ő az emberség képviselője volt az embertelenségben” – így Hegedűs Lóránt református lelkész.

A közelmúltban egy belvárosi katolikus templomban, pont a holokauszt nemzetközi emléknapján szerettek volna emlékmisét rendezni Horthy Miklós tiszteletére, de Erdő Péter bíboros határozott kérésére az esemény elmaradt. Az egykori kormányzó megítélése a történészek között sem egyértelmű, elsősorban a II. világháború alatt játszott szerepe miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!