2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megszűnhet a letelepedési kötvény jövőre

2016. december 1., csütörtök 19:40, frissítve: vasárnap 20:08

Szokásos éves beszámolójára érkezett az Országgyűlés szakbizottságába a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály jövőre háromszázalékos növekedést vár, amely számításai szerint ellensúlyozza a munkáltatóijárulék-csökkentés okozta bevételkiesést. A múlt héten megkötött bérmegállapodást sikernek tartja.

„Olyan megállapodást sikerült elérni, amelyik lehetővé teszi azt, hogy miközben a bérek gyorsabban növekednek, közben a hatékonyság és a versenyképesség is javulni tudjon” – közölte Varga Mihály.

A Jobbik a letelepedési kötvényekről kérdezte a minisztert.

„Fontosabb a piszkos offshore-milliárdokból nyert összeg annál, mint amit Magyarország biztonsága jelent? Mert ezen keresztül önök gazdag migránsokat telepítenek le Magyarországon” – érdeklődött Volner János, aki szerint 2014 óta az államnak ráfizetés a letelepedési kötvény, mert annak kamata magasabb az euróban kibocsátott állampapírokénál. Varga Mihály szerint az ellenzéki politikus csúsztat.

„Amit ön mond eurókötvény-hozamoknak, azok fiktív számok, ilyen kötvényeket jelenleg nem értékesítünk” – reagált a miniszter.

„Tehát szüntessük meg a letelepedési kötvényeket akár most azonnal? Számoltassa be a gazdasági bizottság az elvégzett munkáról, és 75 százalékos különadót vessünk ki e cégek tevékenységére” – ezt már az MSZP-s Szakács László mondta, de javaslatára Varga Mihály nem reagált.

– A letelepedési kötvényekkel kapcsolatban: mikor szünteti meg a kormány?

– Íme, itt az előterjesztés, ami elkészült a kormány számára, amint a kormány tárgyalja, döntést fog hozni, és akkor van majd erre a kérdésre válasz.

– Mikor tárgyalja a kormány?

– Hamarosan.

A napokban a Fidesz frakcióvezetője azt mondta a letelepedési kötvényről, hogy annak szerepe elhanyagolható az államadósság finanszírozásában.

„A letelepedési kötvény a magyar külső államadósság-finanszírozásban egy pici szelet, ma már jelentőségét vesztette, és semmi problémát nem okoz, ha már nem lesz” – közölte Kósa Lajos.

A kötvényüzletnek 2017-ben véget vet a kormány. Ezt már Rogán Antal nyilatkozta, de konkrétumokat ő sem mondott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!