2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Megszületett a Geréb Ágnes elleni ítélet

2015. november 25., szerda 19:05, frissítve: szerda 19:35

Egy év börtönbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól Geréb Ágnest a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság. A szabadságvesztés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették. Az otthon szülés hazai szószólóját azzal vádolták, hogy az orvosi hivatástól eltiltva is vállalt otthon szüléseket és terhesgondozást. Az ítélet nem jogerős.

A nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött tárgyalták Geréb Ágnes ügyét. Azzal vádolták, hogy a felmerülő kockázatok és a komplikációk ellenére is vállalt otthon szüléses eseteket. Ráadásul akkor, amikor egy másik jogerős ítélet miatt három évre eltiltották az orvosi hivatástól. „Hivatkozott arra, hogy mindenki tudta, hogy ő nem szülész-nőgyógyászként vesz részt, erre minden esetben felhívta a várandósok figyelmét. Elmondta azt is, hogy ellenszolgáltatást neki ezért soha nem adtak, de nem is fogadott volna el soha” – mondta Dankó Eszter, a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság bírója.

Három szülésnél léptek fel komplikációk. Az egyik esetben az újszülött életét a kórházi kezelés sem tudta megmenteni. „Halála természetes módon, tartós magzati oxigénhiányos állapot, magzati bélsár belehelése következtében kialakult sokszervi elégtelenség miatt állt be” – fogalmazott a bíró.

A szülésznő az eljárás alatt folyamatosan tagadta bűnösségét.

„Dr. Geréb Ágnes vádlott bűnös háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében, egyrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében mint felbujtó, egyrendbeli kuruzslás vétségében, ezért a bíróság halmazati büntetésül egy év szabadságvesztést büntetésre és három év szülész-nőgyógyászi foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítéli. A kiszabott szabadságvesztés végrehajtási fokozata börtön. A bíróság a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtását három év próbaidőre felfüggeszti” – fogalmazott Dankó Eszter.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett. „Sem az ítéletet, sem a szóbeli indokolását elfogadni nem tudjuk. Álláspontom szerint ügyfelem a mai napon a terhére megállapított bűncselekményeket nem követte el” – nyilatkozta Bajáky Tamás ügyvéd.

Geréb Ágnest 2012-ben egy másik eljárásban jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, abban az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla időközben perújítást rendelt el. A szülész-nőgyógyász még 2012-ben a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János akkor úgy döntött: a folyamatban lévő bírósági eljárás jogerős lezárását követően bírálja el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!