2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Megsínylik a magyarországi cégek az elvándorlást

2015. november 4., szerda 08:20, frissítve: szerda 20:16

Egyes ágazatokban már a növekedést veszélyezteti az elvándorlás miatt kialakult munkaerőhiány Magyarországon. Egy felmérés szerint minden második cégnek nehézséget okoz szakképzett embereket találni a munkaerőpiacon.

A kis- és nagyvállalatoknak is egyre nagyobb problémát okoz a tömeges elvándorlás Magyarországról. A cégvezetők arra panaszkodnak, hogy kevés a mérnök, az orvos, sőt még a könyvelő, a szakács és a kamionsofőr is. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke szerint több mint 20 ezer fős hiány van sofőrökből Magyarországon. „Ebben a szakmában pillanatnyilag ez már a növekedést gátolja, tehát járművek állnak a vállalkozók telephelyein, illetve további járműszámot illető fejlesztéseket azért nem valósítanak meg, mert nem látják biztosítva, hogy adva legyen az a személyzet, aki ezeket a járműveket majd vezeti” – mondta Erdei Péter.

A tanácsadással foglalkozó Deloitte is alig talál szakembert. Az internet mellett már plakátokon is hirdetnek állásokat, amire tíz éve nem volt szüksége a cégnek. „Lényegesen több erőforrást kell fordítani arra, hogy megtaláljuk az adott személyt, jobban szét kell nézni a piacon. Jobban meg kell nézni esetleg azt, hogy a határon túl milyen lehetőségek vannak külföldről behozni szakembert” – mondta Antal Lajos, a Deloitte Zrt. informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője.

A német elektronikai óriás, a Bosch több mint ezer embert foglalkoztat budapesti kutatóközpontjában. A vállalat magyarországi vezetője arra számít, hogy egyre nehezebben találnak majd mérnököket. „Másokkal együttműködve készítettünk egy hosszú távú tanulmányt. Úgy tűnik, hogy 2018-tól kezdve, különösen műszaki területen, csökkenni fog a diákok száma” – mondta Javier Gonzalez Pareja.

A munkaerő-piaci szolgáltatással foglalkozó Manpower Group felmérése szerint minden második magyar vállalat küzd munkaerőhiánnyal. A cég igazgatója szerint vonzóbbá kellene tenni a munkaerőpiacot a fiataloknak. „Azon múlik, hogy tudunk-e olyan körülményeket teremteni, hogy visszajöjjenek. A legtöbb esetben az oktatás szokott elsőként előtérbe kerülni. Azt gondolom, hogy nem az oktatás a lényeg itt elsősorban. Sokkal inkább az, hogy van-e vonzereje Magyarországnak” – véli Dalányi László.

Becslések szerint jelenleg mintegy félmillió magyar dolgozik külföldön. A legtöbben Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában próbálnak szerencsét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!