2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Mégsem tárgyal ma a Népszabadság újságíróival a kiadó

, ,

2016. október 10., hétfő 14:10, frissítve: csütörtök 12:25

Míg vasárnap a jogászuk hiánya miatt, ma betegségre hivatkozva mondta le a tervezett tárgyalásokat a Népszabadság újságíróival a lap kiadója. A kiadó hivatalos közlése szerint a szerkesztőség 1 eurót adna az amúgy is veszteséges napilapért.

Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője azt mondta: keddre kaptak újabb időpontot. A Népszabadság dolgozói délután ismét megpróbáltak bemenni a Bécsi úti épületbe, hogy elhozzák személyes holmijaikat, de nem tudtak bejutni a szerkesztőségbe. A lap főszerkesztőjét, Murányi Andrást végül beengedték. Ő korábban azt mondta: konkrét ajánlatuk van a lap megvásárlására.

A kiadó hivatalos közlése szerint a szerkesztőség 1 eurót adna az amúgy is veszteséges napilapért.

„Ebben azt kértük, hogy a Népszabadsághoz kapcsolódó jog kerüljön a Népszabadsághoz. Az árat mi egy euróban határoztuk meg, ez, hogyha valóban igazak azok az információk, amelyek szerint gigaveszteséget termelt a Népszabadság, akkor kimondottan baráti ár, úgyhogy erre az árajánlatra várjuk most a visszajelzést” – mondta Murányi András főszerkesztő.

A Népszabadság ma nem jelent meg – évtizedek óta először. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerint hatalmas csapást mértek a magyar sajtószabadságra a Népszabadság bezárásával. Az EBESZ képviselője nehezen hihetőnek nevezte a kiadó korábbi indoklását, amely szerint a napilapot gazdasági okok miatt zárták be. A Hír TV reggeli műsorának nyilatkozó médiajogász szintén politikai döntést sejt a háttérben. „2010 óta egyértelműen folyamatosan támadások érik a média, a sajtó szabadságát, működését. Ez a mostani lépés, azt gondolom, hogy egy olyan vörös vonalnak az átlépése, amelyikről én magam azt gondoltam, hogy sosem fogunk eljutni idáig. A Népszabadság kiesése nem jelenti persze azt, hogy ne jelenhetne meg kritikus álláspont a kormánnyal kapcsolatban, de mégis egy olyan emblematikus szereplőnek a kiütéséről van szó, meglehetősen etikátlan, tisztességtelen módszerekkel, ami mögött nem véletlenül sejtenek nagyon sokan politikai szándékokat” – fogalmazott Polyák Gábor médiajogász a Reggeli járat című műsorunkban.

Tekintse meg a Polyák Gábor médiajogásszal és Tamás Ervinnel, a Népszabadság korábbi főszerkesztő-helyettesével készült beszélgetést:

Kormányközeli banki jelzálogjog

Az állam által megvásárolt, majd nemrég privatizált MKB Banknak van jelzálogjoga a Népszabadságra és a lap online kiadására – ez derül ki azokból az iratokból, amelyeket a szerkesztőség tagjai tettek közzé Facebook-oldalukon. A jelzálogjog bejegyzése 2016. szeptember 12-i, a közzétett iratok alapján még nem jogerős. Azt nem tudni, hogy milyen hitelből vagy más ügyletből keletkezett a bank jelzálogjoga. A sajtó viszont ebben az időszakban szellőztette meg a hírt, amely szerint a napilapot a Mészáros Lőrinc-közeli Duna Aszfalt vásárolta meg, a felcsúti milliárdos egyik üzlettársa pedig a korábbi hírek szerint érdekelt az MKB Bankot megvásárló alapban.

Brüsszelben is aggódnak

Aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt. Margarítisz Szkínász szóvivő újságírói kérdésre közölte: a médiaszabadság, a pluralizmus és az újságírók védelme alapvető értékei egy demokratikus társadalomnak. Hozzátette: a kialakult helyzet és annak okai kérdéseket vetnek fel, ezért a bizottság figyelemmel követi a fejleményeket. A testület ugyanakkor nem bocsátkozik találgatásokba. Nathalie Vandystadt, a bizottság digitális és médiaügyekért felelős szóvivője hozzáfűzte: a sajtószabadságot vizsgáló uniós intézet folyamatosan készít jelentést a sajtószabadságról a tagállamokban, így a magyarországi helyzetet is elemzi. „A médiaszabadság, a pluralizmus és az újságírók védelme egy szabad és demokratikus társadalom alapjait jelentik. Az Európai Bizottság elkötelezett ezen értékek védelme mellett, és erősen támogatja azokat. Az Európai Bizottságnak tudomása van a Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről, és aggódik emiatt. Kérdések merültek fel a felfüggesztés okaival kapcsolatban, és természetesen szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet” – mondta a szóvivő.

Szijjártó: Kár a sportrovatért

A külügyminiszter túlzásnak tartja, hogy a brüsszeli testület a magyar sajtószabadságért aggódik. Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki a Népszabadság megszüntetése miatt, de azt a lapkiadó gazdasági döntésének tartja. „Ez egy vállalat döntésének a kérdése ilyenképpen a sajtószabadság kivetítését túlzónak tartom, akár külpolitikai akár belpolitikai aspektusból vetül fel ez a téma. Ritka Népszabadság-olvasó voltam, de a sportrovatot mindig elolvastam, kifejezetten színvonalasnak találtam, tehát ezt egy szakmai veszteségként fogom fel” – mondta a külügyminiszter.

Bojkottálják a jövőben a parlament munkáját a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői a Népszabadság felfüggesztése miatt. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!