2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megoldhatatlan feladatok elé kerülhetnek a bíróságok

2016. december 6., kedd 19:42, frissítve: kedd 22:28

Zavart okozhat, és megoldhatatlan feladat elé állíthat egyes bíróságokat egy alkotmánybírósági döntés – eszerint ugyanis azok a bírók, akik a nyomozati szakaszban nyomozási bíróként részt vettek egy ügyben, nem folytathatják le a tárgyalást is. Emiatt indul újra egy siófoki emberölés tárgyalása is. Azt nem tudni, hány folyamatban lévő ügyet érint az Alkotmánybíróság határozata, az igazságügyi tárca államtitkára annyit mondott, egyeztetnek majd a bírói hivatallal.

Egy siófoki vállalkozót vert halálra az a három férfi, akiket első fokon 20, 12 és 6 év fegyházra ítélt a Kaposvári Törvényszék.

A másodfokú tárgyaláson az ügyész az ítélet hatályon kívül helyezését és az ügy elsőfokú újratárgyalását kérte. A fegyházbüntetést ugyanis ugyanaz a bíró szabta ki, aki korábban nyomozási bíróként az előzetes letartóztatást is elrendelte – márpedig a törvény ezt nem engedi meg.

„Az elsőfokú döntés után született egy Ab-döntés 2016. nov. 28-án, amely azt mondta ki, hogy nem járhat el az ügy elintézésében olyan bíró, aki az eljárás korábbi szakaszában bármilyen módon érintve volt. Ha megvizsgáljuk az iratokat, akkor azt látjuk, hogy a tanács elnöke kényszerintézkedéssel kapcsolatban részt vett a határozathozatalban. Emiatt az alkotmánybírósági döntésben kifejtettek miatt kizárt az eljárásból” – közölte Fekete Tünde, a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

Az egyik vádlott egyébként már az elsőfokú tárgyaláson is kérte, hogy ne az érintett bíró tárgyalja az ügyüket.

„Csak az lesz, hogy én szépen egy másik bíróságra szeretném tenni az ügyet, vagy pedig másik bíró tárgyalja, és ne maga. Mert maga egy elfogult ember. Azt gondolja, hogy egy olyan ember, akinek saját törvényei vannak, és felrúgja azt, ami a törvénykönyvben le van írva” – mondta korábban a vádlott.

A Pécsi Ítélőtábla tanácsának elnöke indoklásában hangsúlyozta, hogy várhatóan lesz olyan bíróság, amelyet az alkotmánybírósági döntés megoldhatatlan feladat elé állít – elegendő bíró hiányában.

„Megvárjuk majd az ismételt eljárásnak az eredményét, konzultálni fogunk az OBH-ral, a Kúriával, akikkel szükséges, és ha kell jogalkotási lépés ezeknek az eseteknek a kapcsán, akkor megpróbáljuk feloldani ezeket a problémákat” – jelentette ki Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Azt, hogy hány olyan ügy lehet, amelyet hasonló okból kell újratárgyalni, egyelőre nem tudni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!