2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Megoldhatatlan az autisták kielégítő ellátása

Kevés az autistákat ellátó szakember Magyarországon. Négy emberre jut egy ápoló, míg a nemzetközi ajánlások 1-1 arányt írnak elő. Ezért a következő hetekben 100 önkéntes jelentkezését várja az Országos Autista Szövetség. Változik a szociális ellátórendszerek finanszírozása is, jövőre a munkabért és a rezsit a szervezetek helyett az állam állná.

A Hír TV által bemutatott karácsondi autistaotthonnal együtt tíz bentlakásos intézmény van hazánkban.

– Az ő sérülésükből adódóan azokon a területeken szorulnak segítségre, amely készségek szükségesek ahhoz, hogy a közösségi életben, a szociális helyzetekben jól el tudjanak igazodni – jelentette ki Szántó Tamás, az Aut-Pont Alapítvány elnöke.

Százezer regisztrált autistáról tudnak Magyarországon. Valamennyien ellátásra szorulnak. A civil szervezetek szerint azonban kevés a szakember, átlagosan négy betegre jut egy ápoló. Ezért képzést indítanak. Száz önkéntest várnak, uniós pénzből képezik ki őket.

– Ma nemzetközi ajánlások alapján elsősorban a korai fejlesztésben nem ritka, hogy 1-1 arányú részvételt ajánlanak, tehát egy autista kisgyermekhez egy autistacsoportban, egy felnőtt jelenlétét biztosítják. Ez nyilvánvaló, hogy jelenleg megoldhatatlan – mondta a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány munkatársa, Simó Judit.

2013-tól az állami támogatást is a dolgozók után kapnák. Jelenleg fejkvóta van, vagyis minden autista ember után 890 ezer forint jár az otthonoknak, ebből fizetik a rezsit és a munkabért. Jövőre fordítva lenne, vagyis a dolgozók bérét és a rezsit állná az állam.

– A feladatfinanszírozás annyiban jelent körültekintőbb támogatást, hogy nem egységes normatív alapú, hanem az adott feladathoz igazodik – tette hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Fülöp Attila.

A szociális ellátórendszerben jövőre a civil szervezetek által üzemeltetett otthonok fenntartására 22 milliárd forintot különítettek el a költségvetésből. Az autistákat ellátó otthonok pedig ezenfelül jövőre is megpályázhatják azt a plusz százmillió forintot, amit kiegészítő támogatásként ad az állam.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Orbán Viktor nem mond igazat, nem igaz, hogy baloldali aktivista lőtt Ficóra […] a merénylőt sokkal inkább nacionalistának, jobboldalinak lehetne nevezni – bizonygatta Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán, ezzel igyekezett elhatárolni a saját politikai szekértáborától a szlovák kormányfőre fegyverrel támadó férfit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!