2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megoldást sürgetnek a hallgatók

2017. október 15., vasárnap 11:23

Azonnali megoldást várnak a hallgatók az alacsony ösztöndíjakra. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közgyűlésén kiemelt téma volt a HÖOK Jövőkép Programja.

Az egyetemi kollégiumok 85 százaléka nem felel meg a jogszabályok előírásainak – hangzott el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közgyűlésén. Kevés a férőhely, az épületek többsége pedig elavult.

„Az elmúlt három hónapban azt láttuk, főleg a költségvetési tárgyalások során, hogy nem került elég figyelem a kollégiumok fejlesztésére. Ezzel kapcsolatban folytattunk tárgyalásokat, és nyomatékosítottuk, hogy a probléma nagy. Különösen foglalkozni kell a budapesti helyzetnek a megoldásával. Ez alatt azt értem, hogy az olimpiai pályázat visszavonásával felül kell vizsgálni a Budapesten tervezett beruházásokat, és meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy egy megfelelő férőhelyszám és minőségű kollégiumi kapacitás várja a hallgatókat” – nyilatkozta Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

Az ösztöndíjak nem nőttek több mint tíz éve.

„Mára már egy 40 százalékos emelésre minimálisan szükség van. Ez összesen egy 9-10 milliárdos forrásbővítést igényelne a költségvetés oldaláról. Nagyon fontos lenne, hogy ezek megtörténjenek, mert egyre több hallgatónak kell munkát vállalni a tanulmányai mellett, ami nyilvánvalóan, azokban az esetekben, amikor ez nem a szakmájukban történik, hanem egyfajta kényszer-munkavállalásról beszélünk, akkor nem szolgálja az ő szakmai előrehaladásukat” – mondta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökhelyettese, Vámosi Péter.

Havi 7-8 ezer forint. Ennyi az ösztöndíja többeknek a tanárnak készülő egyetemisták közül.

„2013 óta, az osztatlan tanárképzés bevezetésével nem megoldott a tanulmányi ösztöndíjak helyzete. Ugye kétszakos képzésről beszélünk az osztatlan képzés esetén, és az egyik vagy a másik szak esetén nem megoldott, hogy most hová tartozik a hallgató” – mondta el Kovács Péter, a Pécsi Bölcsésztudományi Kar Hallgató Önkormányzatának elnöke.

A HÖOK elítélte az ukrán oktatási törvényt a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatásának korlátozása miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!