2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Megmagyarázták, miért nem kellett közbeszerzést kiírni a Postapalotára

2016. augusztus 10., szerda 16:00, frissítve: szerda 21:22

Luxusirodaház lesz a Moszkva téri Postapalotából. A 8 milliárdos befektetés 10-15 év alatt térülhet meg. Az ingatlant a jegybanki Pallas Athéné Alapítványok vásárolták meg nemrég a Wing Zrt.-től. 7 milliárdot adtak érte, bár azt a cég korábban 4 milliárdért vette meg az államtól.

A Magyar Posta volt székháza, a köznyelvben Postapalotaként nevezett épület a fővárosi Széll Kálmán tér egyik jellegzetes tömbje. Évek óta üresen áll, még a hetedik emeleten is méteres a gaz, pedig innen páratlan kilátás nyílik a budai hegyekre.

A felújítást vezető építész azt ígéri, az épület visszanyeri eredeti formáját.

„A szecessziós stílus elemei keverednek már a premodern elemekkel és az amerikai, tengerentúli irodaházak jellegzetességeivel. Ezek az elemek tulajdonképpen az elmúlt 90 év alatt részben eltűntek, részben megsemmisültek, részben láthatatlanná lettek téve a felújítások során. A mostani felújítás során ezeket állítjuk vissza” – fejtette ki Szalay Tihamér.

A palota udvaráról eltűnik a kémény, a telek másik felén mélygarázs épül, csaknem 20 ezer négyzetméteren pedig irodákat alakítanak ki. A Postapalotát a jegybank Pallas Athéné alapítványai vették meg nyár elején 7 milliárd forintért, a felújítás pedig további csaknem 8 milliárdot emészt fel. Ez a pénz közpénz, ám az irodák bérbeadását jó befektetésnek tartja az alapítványi vagyont kezelő cég vezérigazgatója.

„Nagyon sokszor elmondtuk már: az alapítványok a rájuk bízott vagyont befektethetik. Nem költhetik el, befektethetik és annak a hozamából gazdálkodnak. Az alapítványi ingatlanbefektetéseknek a célja a hozamtermelés” – magyarázta Fekete Zoltán, a Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Évente 6-8 százalékos hozammal számolnak. A vezérigazgató szerint 10-15 év alatt térülhet meg a befektetett csaknem 15 milliárd forint. A jegybanki alapítványokat kedden bírságolták meg 84 millió forintra a közbeszerzési törvény megsértése miatt.

Közbeszerzést erre a projektre sem írtak ki, ám Fekete Zoltán szerint erre nem is volt szükség.

„A Közbeszerzési Döntőbizottság kimondta, hogy azok a befektetések, amelyek piaci bevételt generálnak, azok nem közbeszerzés-kötelesek. És ez egyértelműen, száz százalékban piaci bevételt generáló befektetés. Tehát mi az irodaházat a piacon fogjuk hasznosítani” – tette hozzá Fekete Zoltán.

A Postapalotát várhatóan 2018 tavaszán adják át.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!