2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megkezdték a „dzsungel” sátrainak elbontását

2016. október 25., kedd 17:52

A dulakodások ellenére rendben folytatódik a dzsungel néven ismert calais-i migránstábor kiürítése. Eddig az ideiglenes telep lakóinak harmadát, több mint 2300 embert vittek átmeneti szállásokra. Közben megkezdték a sátrak elbontását is.

A menekültek lökdösődni kezdtek Calais-ban a francia rendőrök gyűrűjében. Egyikük rosszul lett, egyenruhások emelték ki az elszállításra váró tömegből. A rendőrsorfal mögül önkéntesek nyugtatták a migránsokat. Az illegális tábor felszámolását hétfőn kezdték meg a hatóságok.

A dzsungelnek nevezett létesítményből buszokkal viszik az ország más részeiben létesített több száz átmeneti befogadóközpontba, menekültszállásra az embereket. Itt menedékkérelmet nyújthatnak be, aki mégsem, azt kiutasítják.

Négyszáz gyermeket konténerházakban szállásolnak el átmenetileg a tábor területén. Nagy-Britannia több száz olyan menekült gyermeket fogad be, aki szülő nélkül érkezett Európába.

„Két pontban sikerült megállapodni. Az egyik egy új, negyvenmillió eurós pénzügyi segély, amelyet a britek biztosítanak. A másik, hogy az Egyesült Királyság minden egyedül lévő fiatalkorút befogad, akinek a családja Nagy-Britanniában él. A brit hatóságok azoknak az ügyét is megvizsgálják, akiknek bár nem él ott rokonuk, ott szeretnének letelepedni. Az amiens-i egyezség óta háromszáz fiatal kelt át a csatornán” – jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. Szerinte a dulakodások ellenére a tábor kiürítése a tervek szerint halad.

A Calais-ban összegyűlt bevándorlók többségének úti célja Nagy-Britannia volt, ahova potyautasként – kamionokra, vonatokra felkapaszkodva – próbáltak eljutni. „Sok ok miatt hagytam ott a hazámat. Az egyik a tálibok. Gondom volt, ezért otthagytam Afganisztánt. Nehéz most, de túlélem, berendezem a jövőmet” – mondta egy afgán menekült.

Több százan nem tágítanak eredeti céljuktól, ők továbbra is Angliába szeretnének eljutni. Azt mondták, hogy készek a végsőkig ellenállni a francia hatóságokkal szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!