2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Belföld

Megkezdődtek a házszentelések a katolikus egyházban

A vízkeresztkor megáldott vízzel hintik meg az otthonokat és más épületeket. A hit szerint az imádság és áldás távol tartja a gonosz erejét és békességet, de egészséget hoz az ott élőkre.

  • Megkezdődtek a házszentelések a katolikus egyházban

Vízkereszt ünnepével megkezdődött a házszentelések időszaka. Otthonokra, középületekre és iskolákra is kérik ilyenkor Isten áldását. Ebben a keszthelyi katolikus iskolában a diákoknak is természetes a szentelés.

Az ajtó szemöldökfájára az évszám, illetve a C, B, M latin rövidítést írják, melynek jelentése: Krisztus áldja meg e hajlékot.

A népi értelmezés szerint a G, B, M a háromkirályok, Gáspár, Menyhért és Boldizsár nevét jelöli.

A házszentelést vízkereszt hetében szokás kérni, de a legtöbb pap később is szívesen megy az otthonokba. A szertartás egyben egy találkozás a hívő és a lelkipásztor között, így erősödik a kapcsolat az egyházban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!