2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Megkezdődött az őszi haltelepítés a Balatonon

2016. szeptember 27., kedd 11:57

A következő hetekben huszonkét helyszínen engednek halakat a vízbe.

A halgazdálkodási vállalatnak évente 300 tonna pontyot kell a tóba kihelyeznie, ennek egyharmadát már tavasszal teljesítette. A ponty mellett a süllő és a csuka telepítése is törvényi előírás, a társaság azonban az idén is bőven a kötelezőn felül telepített halakat.

A süllők sérülékeny ragadozó halak, ezért kosárral hordják őket a Balatonba, óvatosan bánnak velük. Bár a horgászok körében a legkedveltebb hal a ponty, sokan szívesen fognak más fajokat is.

„Szélesedik a horgászok spektruma, látószöge is, főleg a ragadozó halak területén, az utóbbi időben a pergető horgászat népszerűsége növekedett, egyre többen próbálnak modernebb módszerekkel és nem csak a hagyományos módszerekkel hagyományos, szép halakra horgászni” – mondta a Hír TV-nek Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

A pontyok már csúszdával érkeztek meg új lakóhelyükre. Legutóbb 8 tonnát telepítettek Siófoknál, az idén ősszel összesen 200 tonna kerül még a tóba. A Balatonra körülbelül 50 ezer horgász jár rendszeresen, a haltelepítéssel az ő igényeiket elégítik ki.

„Minden évben 10 százalékos növekedést értünk el a horgászok számát illetően. Bízom abban, hogy a fogási statisztikát tekintve a horgászok is elégedettebbek, legalábbis a visszajelzések ezt mutatják. Mi mindent megteszünk azért, hogy a lehető legkevesebb alkalommal távozhasson a horgász a Balaton-partról üres szákkal, de ez természetesen előfordul még így is néha” – ismertette Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Habár nem kötelező, az idén hatvanezer harcsát, kétezer balint, az év halának választott compóból pedig az előírt mennyiség ötszörösét telepítették a Balatonba. A menyhal újrahonosítása is tart, néhány éven belül akár szaporodóképes állomány is lehet újra a tóban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!