2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Megkezdődött az aláírásgyűjtés a korrupció ellen

2017. szeptember 17., vasárnap 14:06, frissítve: vasárnap 17:46

Antikorrupciós népszavazási kampánnyal hangol a baloldali ellenzék a jövő évi parlamenti választásokra. A kezdeményezés Vágó Gábortól indult, aki politikusként kezdte, újságíróként folytatta, majd újra közéleti aktivistának állt. Mint mondta, megunta, hogy a sajtó által feltárt visszaéléseknek nincs jogi következményük.

A teljes balliberális ellenzék beállt Vágó Gábor új népszavazási kezdeményezése mögé. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?” – így szól a kérdés, amelyet szoros szavazáson engedett át május elején a Nemzeti Választási Bizottság. A határozatot megtámadták a Kúrián, ám a legfőbb bírói testület szeptember elején helybenhagyta az NVB döntését.

„Ez az a kérdés, ahol elválik az ocsú a búzától. Azok a szervezetek, akik csak hangban támadják a kormányzat korrupcióját, s nem tesznek keresztbe két gyufaszálat azért, hogy tényleg megtörténhessen az elszámoltatás, azok a szervezetek ugyanúgy a korrupt rendszer mellett állnak. Csakis a tettek tudják megváltoztatni ezt az országot. Akik nincsenek benne ebben a népszavazási kezdeményezésben, azok a tehetetlenségükkel a korrupt rendszert támogatják” – jelentette ki a kezdeményező, Vágó Gábor.

Az MSZP elnöke ismét azt hangoztatta, hogy szerinte a Fidesz állami szintre emelte a korrupciót. „Egyértelműen az az álláspontunk és a véleményünk, hogy egy népszavazás nyilván ezt a kormányt nem fogja megdönteni. Lesz Magyarországon 2018-ban egy nagy népszavazás, amit úgy hívnak hogy országos választás. Mi erre készülünk, itt kell majd leváltani ezt a kormányt. De addig is minden apró kis tégla, mint ez a népszavazás vagy a bérplafon kérdése, minden egyes tégla ahhoz a falhoz vezet, ami azt eredményezi, hogy 2018 áprilisa után ez a kormány eltűnjön Magyarországról” – mondta Molnár Gyula.

A LMP szóvivője szerint a szocialistáknak is megvan a maguk felelőssége. „Az LMP nagyon örül ennek a kezdeményezésnek, mert azt gondoljuk, hogy ez az első nagyon komoly lépés ami elvezet minket a közélet megtisztításához. Azért hozzá kell tenni azt, hogy egy ilyen korrupcióval átitatott közélettel találkozunk ma, az nem csupán a 2010 utáni Fidesz–KDNP-kormány felelőssége, hanem ebben felelőssége van a 2010 előtti politikusoknak, a 2010 előtti kormányoknak is” – emlékeztetett Kanász-Nagy Máté.

Az antikorrupciós népszavazást a Momentum Mozgalom is támogatja. Év elején ők torpedózták meg a budapesti olimpiát. Vágó Gábornak fut egy másik népszavazási kezdeményezése is, amellyel az állami, illetve önkormányzati cégvezetők fizetésének szabna határt. A referendumok kiírásához 200-200 ezer hiteles aláírás szükséges. A politikus abban bízik, hogy a két népszavazást a 2018-as országgyűlési választások előtt megtarthatják. Az aláírásgyűjtőket törvényi korlát szorítja, országos népszavazást tilos tartani a választásokat megelőző 41 napon belül.

A Jobbik is azt javasolja támogatóinak, hogy írják alá a népszavazási kezdeményezést, de a szignóvadászatban a jobboldali ellenzéki párt nem vesz részt. A párt a parlamenti utat járná a politikai korrupció megfékezésében. Képviselői május végén nyújtották be javaslatukat a büntető törvénykönyv szigorítására. Az Országgyűlés igazságügyi bizottságában holnap kiderül, hogy a Fidesz és a KDNP hajlandó-e egyáltalán tárgyalni az indítványról.

„A közhatalmat gyakorló személyek esetében, hogyha ők elkövetői bizonyos bűncselekményeknek, például hűtlen kezelés, de a lopást is említhetném, akkor az ő esetükben súlyosabb büntetésre lehessen számítani” – mondta a jobbikos Staudt Gábor.

A Fidesz támogathatja a Jobbik korrupcióellenes javaslatát. A távirati irodának Gulyás Gergely, a párt alelnöke azt mondta, ha bármelyik ellenzéki párt kezdeményezi a parlamentben az elévülési idő meghosszabbítását, akkor megszavazzák. A kormánypárti politikus erre hivatkozva szükségtelennek nevezte a korrupciós népszavazási kezdeményezést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!