2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Megkezdődött a szúnyogirtás a Balatonnál

Hír TV

2018. április 19., csütörtök 21:52, frissítve: csütörtök 22:45

Most a lárvákat pusztítják el. A szert kétszer akkora területre szórták le, mint tavaly.

Speciális baktériumkészítménnyel gyérítik a szúnyoglárvákat a Balatonnál. Az elmúlt hetekben sok csapadék hullott, ezért a Balaton környéki tenyészhelyeket az átlagosnál nagyobb víz borítja, ráadásul a meleg időben hamar elkezdtek kikelni a lárvák.

– A tenyészhelyen lévő egyéb szerves anyagokkal táplálkozás közben megeszi a szúnyoglárva, ez a fehérjekristály bekerül a bélcsatornájába, és ott egy jellemző PH-értéke van a szúnyoglárváknál, és ott aktivizálódik, és akkor mint a szita, olyan lesz a bélcsatornája a szúnyoglárvának és elpusztul. Most ha ezt az elpusztult szúnyoglárvákat megeszik a halak, azoknak semmi baja nem történik – fogalmazott Gáspár János egészségügyi gázmester.

A permetezést repülőről végzik, alacsonyan szállva, hogy a lehető legpontosabban juttassák ki a szert.

– A Balatonnak a területét, a háttérterületein szórjuk, a vizenyős, mocsaras ilyen szúnyoglárva tenyésző helyeket, és jelenleg 2300 hektárra szórjuk, ez ULV technikával történik, ez azt jelenti, hogy nagyon kis mennyiséget, gyakorlatilag 1 litert szórunk ki egy hektárra, ez egy lárvairtó szer, egy biológiailag lebomló anyag – mondta Bódis László pilóta.

A biológiai védekezés több mint 10 millió forintba kerül, a költségeket a balatoni önkormányzatok állják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!