2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Megkezdődött a Hungária Értékpapír büntetőpere

2016. október 26., szerda 20:34, frissítve: csütörtök 13:01

Megkezdődött a Hungária Értékpapír Zrt. sokmilliárdos csalással, sikkasztással vádolt két cégvezetőjének és társainak büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken.

A vádiratból kiderül, hogy a brókercég többmilliárdos kárt okozott 350 ügyfelének. A két tulajdonost és négy társát különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és csalással vádolják.

„Vállalati kötvény formájában elhelyezett befektetés következtében Fót város önkormányzata sértettnek 953 936 605 forintnyi kára keletkezett” – ismertette az ügyész.

Százhalombatta ennek a dupláját bukta a Hungária Értékpapír Zrt. csődjén. A társaság tulajdonosai a jegybanki alapkamat feletti, négyszázalékos hasznot ígértek a befektetőknek, amelyet nem tudtak kigazdálkodni. A jegybank 2015 áprilisában vonta vissza a cég működési engedélyét, és rendelte el a felszámolást.

„Vádolom elsőrendű Seres Istvánt egyrendbeli, a Btk. 373. szakasz 1. bekezdésébe ütköző és a 6. bekezdés a) pontja szerint minősülő, különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettével, mint társtettest a 4. vádpontban. Egyrendbeli, a Btk. 372. szakasz 1. bekezdésébe ütköző és a 2. bekezdés b), c) pontjára figyelemmel a 6. bekezdés b) pontja szerint minősülő, különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével mint bűnsegédet” – mondta Szabó Zsolt, a Pest Megyei Főügyészség ügyésze.

A 2000-es évek közepétől már csak úgy tudtak fizetni az ügyfeleknek, hogy trükköztek. Megalapították a Biztonság Trade Kft.-t, ahová csak papíron kerültek át a Hungária Értékpapír Zrt.-nél vezetett számláról a pénzügyi eszközök. A valóságban eladták egyes ügyfelek értékpapírjait, hogy fizetni tudjanak azoknak, akik ki akarták venni befektetésüket.

„Úgy tekintették, hogy a magasabb hozamra igényt tartó ügyfelek hallgatólagos beleegyezésüket adták a Hungária Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámláikon diszkontkincstárjegyben tartott befektetésük átvezetéséhez a Biztonság Trade Kft.-be. Ezért számos ügyfél diszkontkincstárjegyét részben vagy egészben értékesítették. Seres István tudtával és beleegyezésével Kecskés Lászlóné pontosan már meg nem határozható időponttól, de legkésőbb 2007. november 21-től kezdődően egy külön füzetben vezette a nyilvántartást a párhuzamos ügyfelek értékpapírszámlájáról hiányzó diszkontkincstárjegyekről” – folytatta Szabó Zsolt ügyész.

A cég vezérigazgatója az okirat-hamisítástól sem riadt vissza. A vád szerint fiktív szerződéseket és bizonylatokat készítettek ahhoz, hogy megőrizzék a fizetőképesség látszatát.

„A valóságban ezért a ceglédi fiók pénztárában állandó jelleggel hiány lépett fel a pénztárkönyv kimutatásához képest. Ezt a pénztárhiányt Kecskés Lászlóné a füzetes ügyfeleket érintő hamis pénztárbizonylatok lekönyvelésével tudta időről időre megoldani. A valótlan készpénzfelvételi tranzakciók Clavis-rendszeren való átvezetése szükségszerűen eredményezte az ügyfélszámlák egyenlegének csökkenését” – tette hozzá az ügyész.

A brókercég több mint 350 ügyfelét károsította meg. Magánszemélyeken kívül cégek, illetve önkormányzatok is tíz- és százmilliókat buktak az üzleten.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!