2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Megkeserítik a lakók életét az elszaporodott vadállatok

2017. február 23., csütörtök 22:28

Kormányzati segítséget kér a Balatoni Szövetség a túlszaporodott vadállomány visszaszorítására. A Balaton-parti településeken a legnagyobb problémát a vaddisznók okozzák. Annyira megszokták az ember közelségét, hogy fényes nappal is megjelennek a lakott területeken, és komoly károkat okoznak.

Vadveszélyt jelző tábla a Balatonnál. Már nem csak az utakon kell figyelni, a túlszaporodott állomány az élelem és víz után kutatva egyre gyakrabban bemerészkedik a lakott területekre.

„Előfordul az, amikor reggel fél 7 és 7 között a gyerekek várnak a buszmegállóban és 7-8 tagból álló konda ballag fölfelé az erdőbe. Ez a legnagyobb baj, hogy félelmet keltenek. Az elmúlt évben volt egy szerencsés kimenetelű, de mégsem annyira szerencsés történet, amikor egy kutyájával kocogó hölgy kutyáját támadta meg a vaddisznó” – mesélte Kondor Géza, Révfülöp polgármestere.

Ezenkívül mindennapos, hogy komoly károkat okoznak a vadak. „Nagyon sok településen tapasztalható, hogy a főutcán esténként vaddisznóval találkoznak az emberek. A kiskertekben vagy nyaralóépületek udvaraiban feltúrják a füvet, a növényeket kitúrják, sokszor még az öntözőrendszert is feltúrják, tehát ez már annyira kezelhetetlen problémának tűnik, hogy ezzel mindenképpen foglalkozni kell” – nyilatkozta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke.

A Balatoni Szövetség szerint joghézag miatt egyelőre nincs megoldás a problémára. Belterületen ugyanis a vadat kilőni és befogni is bűncselekmény. Azt kérik a szaktárcától, hogy alkossanak hiánypótló jogszabályt és hozzanak létre vadvédelmi szolgálatot a túlszaporodott állomány visszaszorítására.

„Úgymond fegyverrel, kilövéssel nem lehet megoldást találni. Nem lehet egy üdülőövezetben, lakott területen golyókat elengedni, mert az életveszélyes és mások testi épségét veszélyezteti. A befogások is elég bonyolultak, mert erre is vannak szakmai megoldások, vaddisznóbefogók, de az nem jár sérülésmentesen. Abból ki akar törni a vad, ott majd összetöri az orrát, vérzik, akkor jön a természetvédelem, az állatvédelem, hadd ne soroljam” – mutatott rá Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadász Kamara elnöke.

A problémát kezelheti a márciustól életbe lépő tájegységi vadgazdálkodási koncepció. Ez alapján több vadat lehet majd kilőni, ami visszaszoríthatja a jelenséget. De a vadászkamara szerint véglegesen csak az önkormányzatokkal közösen tudják megoldani a problémát. Ugyanis az elvadult nádasok, műveletlen területek vonzzák a vadakat, ami ellen a polgármesterek tehetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!