2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Megkapta büntetését a gyodarongáló DK-s politikus

2016. augusztus 29., hétfő 16:01, frissítve: hétfő 16:01

Húszezer forintos pénzbírságra ítélte a Szegedi Járásbíróság Kakuk György DK-s politikust, amiért 2015. szeptember 1-jén – egy sajtótájékoztató keretében –, egy szerb újságíróval közösen átvágta a gyoda kerítést. A szabadúszó újságíróként is dolgozó Kakuk saját bevallása szerint a kormány menekültpolitikája ellen tiltakozott így. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a rongálás nem politikai véleménynyilvánítás. Az ítélet nem jogerős.

Az újságírókkal szelfizett tárgyalása előtt a folyosón Kakuk György. A tárgyalóteremben azonban változott a hangulat. Először a bíró ismertette tényállást, miszerint a vádlott – azaz a DK politikusa – egy sajtótájékoztató keretében magyar oldalról, kollégája, egy szerb újságírónő pedig a szerb oldalról együttesen vágtak el a gyoda kerítésben egy szálat.

„A rendőrök odasiettek, és azt látták, hogy a gyoda drótakadály felső része egy helyen el van vágva. Megkérdezték, hogy ki vágta át az akadályt, mire dr. Kakuk György András azt válaszolta, hogy ő követte el a cselekményt, ő vágta el drótakadályt. Ezt követően a nevezett személyt intézkedés alá vonták” – ismertette Mészáros Áron, a Szegedi Járásbíróság bírósági titkára.

A DK elnökségi tagja azt mondta, ő csak a kormány menekültpolitikája ellen tiltakozott. „Ez egy politikai, lelkiismereti okokból elkövetett akció volt, cselekmény volt, kárt nem okoztam, az ön által bemutatott fényképfelvételekből is jól látszik, hogy a drótakadálynak, ennek az embertelen drótakadálynak a struktúráját igazából nem érintette. Használhatóságát nem érintette az, amit tettem” – védekezett a politikus.

A kár 18 ezer forint, de hatóságok nem léptek fel kárigénnyel a vádlottal szemben, így azt nem kell kifizetni. A bíróság szerint azonban szabálysértést politikai üzenetként sem lehet elkövetni, ezért társtettességben elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt 20 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Kakuk Györgyöt.

„Elfogadhatatlan az a hivatkozás, hogy ezzel összefüggésben a szándéka, legalább eshetőleges módon nem terjedt volna ki arra, hogy ennek az eszköznek az állagát megsértse. Ez a józan észnek a szabályaiból következik, hogy aki egy ilyen beavatkozással valaminek az egységét megsérti, ide nem számítva természetesen az értéknövelő átalakítást, akkor tisztában kell lennie azzal, hogy ezzel megkárosítja ezt az eszközt” – mutatott rá a bírósági titkár.

„Azt, amit ezzel az akcióval ketten a szerb barátommal együtt akartunk, azt gondolom, elértük” – emelte ki még ki Kakuk György. A DK-s politikus szerint egyébként a kormány félelmet kelt, a menekültkérdésre összeurópai megoldás kell. „A magyar embereknek a 95 százaléka nem találkozott még menekülttel, anekdotikus közlésekből ismerik ezt a történetet, de az a goebbelsi propaganda, amelyet a magyar kormány ez ügyben elkövet, az alkalmas arra, hogy megtévessze a magyar embereket” – tette hozzá a Gyurcsány-párt elnökségi tagja.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és ügyvédje felmentésért fellebbezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!