2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Megizzasztják Lázárt a követségi botrány miatt

Szánthó Péter

2017. május 16., kedd 19:00, frissítve: kedd 20:43

Az Információs Hivatalt, illetve az azt felügyelő Lázár János kancelláriaminisztert is meghallgatja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzetnek egy korábbi diplomata május elején azt mondta, az Üzbegisztánban működő magyar nagykövetséget egyáltalán nem védik – értesült a Hír TV-online Molnár Zsolttól.

A bizottság MSZP-s elnöke szerint az IH éves beszámolója mellett arra is rákérdeznek majd jövő kedden a hivatalnál, hogy a szolgálatok tudtak-e a biztonsági aggályokról, és ha igen, akkor miért nem cselekedtek. Lázár Jánosnak arra a kérdésre is felelnie kell, hogy más követségeken merültek-e fel hasonló biztonsági problémák – tette hozzá Molnár Zsolt.

A diplomata korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta: 2016 végén annak ellenére költözött új helyre az üzbegisztáni magyar kirendeltség, hogy az új épület felújítását még nem fejezték be, abban egyetlen zárható helyiség sem volt. Így sem a házipénztárat, sem a számítógépeket nem tudták elzárni, holott azokon érzékeny adatok is lehettek. Emellett az épületnek nem volt magyar őrzése sem, holott a nagykövetségeket a küldő államnak is őriznie kellene. A korábbi diplomata az aggályait a nagykövetnek és egy magyar külügyi delegációnak is jelezte, de azt tanácsolták, hogy alkalmazkodjon a helyzethez. Személyes meghallgatást kért Szijjártó Péter minisztertől is, de a találkozó nem jött létre, informálisan csak annyi választ kapott: „állítsa le magát”. A szakember nem sokkal később felmondott a külügynél.

Balázs Péter volt külügyminiszter szerint ha igaz, amit a korábbi diplomata állít, akkor egyértelműen Szijjártó Péter felelős a történtekért. „A követség biztonságáért általában a nagykövetek felelnek, erre irányuló képzést is kapnak, vagy olyan is előfordul, hogy az egyik beosztottra tartoznak a biztonsági kérdések. Ám ezeket a minisztériumnak rendszeresen ellenőriznie kellene” – mondta Balázs Péter a Hír TV-online-nak, majd hozzátette: nem érti, hogy a bizottság miért az IH-t és Lázár Jánost kérdezi erről. „Az Információs Hivatalnak csak annyi a dolga, hogy információkat gyűjtsön, a biztonsági kérdések a külügyminiszter alá tartoznak.” 

Az ügy kapcsán még a múlt héten kerestük a külügyi tárcát. Kértük, hogy az ő oldalukról is világítsák meg a történteket, illetve azt is megkérdeztük, hogy mely követségekről kaptak még bejelentést hasonló témákban. Válasz kedd délutánig nem érkezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!