2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Megint tiltakoztak a fakivágások ellen

2017. július 24., hétfő 07:19, frissítve: hétfő 08:34

A római-parti fák örökbefogadásával tiltakoztak civilek a tervezett mobilgát miatti fakivágások ellen. Az LMP törvénnyel védené a fákat – javaslatukat ősszel nyújtják be a parlamentnek.

Színes szalagokat kötöttek civilek a római-parti fákra. Ezzel fejezik ki, hogy szeretik a növényeket, és nem akarják, hogy a tervezett gátépítés miatt kivágják őket. Szerintük az sem megoldás, ha újakat ültetnek helyettük.

„Ez így van, ültetnek újabb fákat. A fák, azok mindig újranőnek, ez tényleg így van. Viszont mi most élünk itt, a gyerekeink mostanában születnek meg, az unokáink később fognak megszületni. A fák nagyon fontosak az emberek számára, ők adják az oxigént, és ők szűrik meg a levegőt, ami nagyon fontos a számunkra” – mondta egy aktivista, Kaprinyák Szilvia.

A civilek azt szeretnék, ha a Nánási úthoz hasonlóan a római parton is védetté nyilvánítanák a fákat.

„Nyilván ez jogilag nem jelent majd igaziból védettséget, de azért reméljük, hogy a gesztus maga, az egyfajta szimbolikus üzenet, hogy az itt élők és az ide látogatók nem szeretnék, ha letarolnák az itt lévő fákat” – fogalmazott egy másik aktivista, Schaffer Zsuzsa.

A főváros által a Római-partra tervezett gát helyett a Nánási úton kellene inkább védekezni az ár ellen a civilek szerint. Egyikük azt mondja: hatvan éve jár a Rómaira, de az árvizekkel mindig megküzdöttek az itt élők.

„Akik itt laknak, azok is azt mondják, át lehet vészelni ezeket az árvizeket. Tíz napig nem megyünk ki evezni, utána három napig takarítjuk a csónakházat vagy a házat, és utána folyik tovább az élet” – mondta Somogyi Róbert, aki szerint olyan politikusok hoznak szakmai döntéseket, akik nem értenek ehhez a feladathoz.

„Aggódom a klímaváltozás miatt, elsősorban a hazai klímaváltozás miatt. Amikor olyan politikusok, akik az iskolából egyenesen politikusi karosszékbe ültek, döntenek szakemberek helyett, és eldöntik, hogy ez a Duna-parti, csillaghegyi öblözetnek a fasora fölösleges ide, mert ide árvízvédelem kell” – tette hozzá Somogyi Róbert.

A Lehet Más a Politika ősszel törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek a szerintük túlzó és értelmetlen fakivágások miatt.

„A jelenlegi hatalom értelmetlenül, önös érdekből pusztítja a zöldfelületeket, zöldterületeket. Ezért az LMP az őszi ülésszak folyamán a parlamentnek be fog nyújtani egy olyan törvényjavaslatot, mely a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport ötpontos javaslatára alapul. Ez többek között olyan védelmet biztosítana a városi zöldfelületeknek, mint amilyet a városi infrastruktúra élvez” – nyilatkozta a párt elnökségi tagja, Ferenczi István.

A Római-part évtizedes fáit azonban várhatóan már ez sem mentheti meg a kivágástól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!