2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Meghosszabbítják a vészhelyzetet, 100 milliárdot költenek rá

2016. szeptember 2., péntek 20:35, frissítve: péntek 23:11

100 milliárd forintot költ a kormány a migrációs válsághelyzetre, a költségek részletei azonban nem ismertek. Bár már nem ezrek, hanem naponta legfeljebb 20-an, 30-an lépik át az ország déli határát, a kormány meghosszabbította a tömeges bevándorlás miatt elrendelt válsághelyzetet. A szocialisták saját javaslatcsomagot dolgoztak ki a válságkezelésre.

„100 milliárdos nagyságrend lesz az az összeg, amit erre a vészhelyzet-elhárításra fordítunk” – mondta Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője a migrációs válság összköltségéről beszélt, a kiadásokat azonban nem részletezte:

„Az eszközbeszerzések egy jelentős részét a migrációs vészhelyzet elhárítására is használjuk, de egyébként is használjuk, hiszen például mentőautók beszerzése, terepjárók beszerzése, műszaki berendezések beszerzése, ez teljesen nyilvánvaló, hogy ez akkor is szükséges, ha egyébként nincsen migrációs vészhelyzet, ámbátor most ezeket a migrációs vészhelyzet miatt szerezzük be” – fejtette ki Kósa Lajos.

Egy éve még volt olyan nap, hogy 10 ezren lépték át a déli határt, mostanra viszont napi 20-30 főre csökkent a migránsok száma. A kormány mégis újabb fél évvel meghosszabbítja a tömeges bevándorlás miatt elrendelt válsághelyzetet, országszerte.

„Azok az okok, amelyek az elrendeléséhez vezettek idén tavasszal, azok nem szűntek meg. Az illegális migráció, a tömeges bevándorlás jelenleg is jelen van Magyarország határain. Ha a számokat vesszük, az elmúlt évben másfél millió illegális migráns érkezett az Európai Unióba, az idén 300 ezer” – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nem elégedett maradéktalanul a döntéssel, a déli határszakaszon viszont a biztonságpolitikai szakértő is indokoltnak látja a válsághelyzet fenntartását.

„A déli határszakaszon, a déli megyékben erre szükség van és fenn kell tartani, tehát ezzel nincsen semmiféle probléma, nagyon-nagyon sok idő lenne újra ezt a reagálási időt visszanyerni. Tehát ilyen szempontból ebben a törékeny egyensúlyban, ami egyébként Törökországban tényleg egy pillanat alatt hozhat változásokat, én azt gondolom, hogy a déli megyékben szükség lenne ennek fenntartására” – véli Tarjányi Péter.

Az MSZP saját javaslatcsomagot készített a migrációs válság kezelésére – megerősítenék például a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt.

„Olyan EU-konform háttérrendszerre van szükség a határvédelemnél, ami messze túlmutat egy drótkerítésen. Tereptárgyakkal nem lehet megvédeni a határt, humánerőforrásokra, modern technikára van szükség és európai uniós együttműködésre. A déli határszakaszon 30-35 határőrizeti objektumra, határőrségre van szükség, amely logisztikai bázisként szolgálna a határőrizeti védelmet ellátó rendőrök számára” – mondta Molnár Zsolt, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

A szocialisták egyébként a kormánnyal egyetértve elutasítják az uniós kötelező betelepítési kvótát. Molnár Gyula elnök a Hír TV-ben azt is mondta: egy erről szóló törvényt is megszavaznának a parlamentben. A kijelentésért az MSZP kemény magja az interneten ment neki a pártelnöknek. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!