2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Meghirdette 12 pontját a Gémesi vezetett Új Kezdet

,

2017. március 18., szombat 19:31, frissítve: szombat 19:34

Felszámolná a korrupciót és 30 évre visszamenőleg vizsgálná a politikusok vagyonosodását az Új Kezdet nevű párt. Utóbbiról népszavazást kezdeményeznek jövő héten. A pártot a gödöllői polgármester és több vidéki településvezető hozta létre. A Fidesz szerint az Új Kezdettel tovább szeleteli magát a baloldal, Gémesi György viszont inkább jobbközép pártról beszéd.

„Talán még a 100-at nem éri el a baloldali liberális oldalon létrejövő mini ellenzéki pártoknak a száma” – így reagált a héten a Fidesz Európa parlamenti képviselője, hogy a választások közeledtével több új párt is alakult.

„Deutsch Tamástól nagyon érdekes ez a történet, ki volt már minden oldalon” – Gémesi György jobboldali kereszténydemokratának vallja magát, és pártját is erre az oldalra sorolja, bár hozzátette, szakítana a klasszikus besorolással.

A sajtó előtt szombaton mutatták be az Új Kezdet elnökségét. A pártot már két éve bejegyezték - de a kormány lejárató hadjáratától tartva – a tagok és támogatók csak most lépnek színre. Az alelnökök valamennyien vidéki polgármesterek.

Titokban
Gémesi György szerdán a Hír TV-ben beszélt arról, hogy titkokban szervezték a pártot, tartva a kormánymédiától. >>>

„Nem politikai celebek azok, akik minket föl fognak virágoztatni. Nem azok, akik már három vagy négy pártban jártak, és nem tudják megtalálni a kérdésekre a megoldást, és csak egzisztenciális feltételeket szeretnének maguknak biztosítani. Hanem azok, akik a terepen vannak, terepmunkát végeznek, és tudják, mi történik ebben az országban. Ez egy új kezdet alapvető és lényeges része” – mondta az új párt elnöke.

A Fidesz alelnöke nem tart attól, hogy az Új Kezdet megjelenésével pártja szavazókat veszítene. „Gondolom Dávid Ibolya meg Herényi támogatni fogja őket” – mondta Németh Szilárd alelnök.

Egy másik friss párt a Momentum Mozgalom elnökségi tagja még nem ítélné meg az új formációt. „Nem félünk a torta szeletelésétől. Sok sikert kívánunk minden egyes új pártnak. Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, nemcsak hogy kikből állnak a vezetők, mögött ténylegesen mekkora szervezet áll, annak milyenek az elképzelései. Ebből már egy keveset látunk, de ahhoz nem eleget hogy ítélkezzünk efelett az új párt felett” – jelentette ki a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, Hajnal Miklós.

A Hír TV által megkérdezett politológus még nem látja az Új Kezdet szavazóit. „Mindaddig amíg valaki ideológiamentességről beszél, addig nem tesz valódi kísérletet arra, hogy a ma pártoktól távolságot tartó szavazókat győzze meg. Ezzel a dumával csak azokat lehet meggyőzni, akik már alapvetően ellenzéki beállítottságúak. Semmilyen új üzenet nincs abban, hogy én nem bal és nem jobboldali vagyok. Azoknak, akik szeretnének választani, de ma nem találnak maguknak pártot, azok pozitív üzenetekre, elvekre és ideológiára van szükség. Aki e nélkül indítja el pártját, az igazából nem politikai közösséget hoz létre, hanem csak egy projektet a hatalom megszerzésére” – így Ceglédi Zoltán politikai elemző.

Az Új Kezdet azt is bejelentette: népszavazási kezdeményezést indítanak annak érdekében, hogy a NAV, 30 évre visszamenőleg vagyonosodási vizsgálatot indítson valamennyi kormánytag, országgyűlési képviselő és polgármester, valamint hozzátartozóikkal szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!