2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

A Pál utcai fiúk 19:10

Meggondolta magát a befektető, hoppon maradt Kisvárda

2017. március 26., vasárnap 10:45, frissítve: vasárnap 17:11

Nincs gazdája a Várdán kétmilliárdból felépített szennyvíztelepnek és biogázüzemnek – a korábbi holland befektető ugyanis meggondolta magát, a közeli Kaposvár pedig saját telepet épít, hatmilliárdból. Az egyetlen megoldás az lenne, ha a holland tulajdonos bérbe adná a városnak az üzemet és a szennyvíztelepet.

Ötven-hatvan embernek adott volna munkát – köztük Juditnak is – egy holland családi vállalkozás, a Várdára tervezett üvegházban. A kertészetet egy biogázüzemmel fűtötték volna. Az üzem el is készült, 2,2 milliárd forintot öltek bele a hollandok, mégsem működik, és a kertészetből se lett semmi. Mindehhez az kellett volna, hogy beinduljon a várdai szennyvíztelep.

A biogázüzem alapanyagát ugyanis a szennyvíziszap adja. A gáztermelés viszont csak egy évig, a próbaidő alatt működött. A szennyvíziszapot Kaposvárról, a szennyvíztelepről vitték, naponta hat tartálykocsival. Letelt az egy év, közbeszerzést kellett kiírni, amin a holland társaság el sem indult. A somogyi megyeszékhely pedig ahelyett, hogy megvette volna egymilliárdért a létesítményt, hatmilliárdból épít magának egy újat.

„A bekerülési költség feléért, tehát egy nagyon-nagyon kedvező áron megvehető az üzem. A tárgyalás elején – sajnálatos módon – azzal kellett szembesülnünk, hogy Kaposvár város elnyert egy pályázatot, és már aláírták a támogatási szerződést, saját biogázüzemet épít” – mondta el Várda polgármestere, Varga András Géza.

„Egy nagyon komoly tétel azért ilyen mennyiségű szennyvíziszapot innen átmozgatni egész év folyamán Várdára, egy ott lévő üzembe, és akkor az ott keletkező terméket meg újra visszaszállítani, hogy valahogy megtörténjen a szállítása” – véli a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezetője, Genczler István.

A szennyvíziszapból nyert energiát a telep és a szomszédos hulladéklerakó fenntartására fordítják, ezzel évente százmillió forintos villanyszámlát spórolnak meg.

„Uniós és hazai forrással együtt fogjuk közel hatmilliárdos forrásból megvalósítani. Erre már támogatási szerződéssel rendelkezünk, és jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Programiroda írja ki a közbeszerzést a kivitelező kiválasztására” – mondta el Kaposvár környezetfejlesztési igazgatója, Kovács Katalin.

Kisvárda tehát magára maradt a biogázüzemmel, ami júliusban végleg bezár és várja vevőjét.

„A mi éves költségvetésünk 85 millió forint, tehát az önkormányzaté. Nyilván itt próbálok itt a környékbeli befektetőkkel, hogy álljanak össze konzorciumba. De az az igazság, hogy jól menő vállalkozások, azok döntően agrár, mezőgazdasági vállalkozások, tehát a földekkel foglalkozó vállalkozások. Tehát erre itt, helyben sajnos nem tudok olyan befektetőt” – mondta a várdai polgármester.

A várdaiaknak még van egy esélyük: ha a holland tulaj hajlandó bérbe adni a biogázüzemet. Az alapanyagot a környező településekről össze lehetne gyűjteni. Ha ez sem sikerül, végleg mehet az emésztőbe az üzem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!