Megérkezett az ígért béremelés

LM, 2012. augusztus 5., 14:26
Megérkezett az ígért béremelés az egészségügyben. A következő napokban összesen 86 ezer orvos és egészségügyi szakdolgozó kaphatja kézhez megemelt fizetését.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár márciusban jelentette be az ágazatban dolgozók béremelését. Azok az orvosok, akik eddig bruttó 350 ezer forint alatt kerestek, mostantól bruttó 66 ezer forinttal kapnak többet havonta. A szakdolgozók bére bruttó 15-20 ezer forinttal nő, és 93 ezer forintnál nem kereshetnek kevesebbet. Az államtitkárság az orvosok elvándorlásának csökkenését várja az intézkedéstől, és azt ígérte, hogy jövőre folytatják a bérrendezést.

Kinevezések

Hivatalosan is megkapták kinevezési okiratukat az egészségügyi rendszer átalakulása során elsőként, újonnan megválasztott kórházigazgatók pénteken Budapesten. Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületében tartott ünnepségen azt mondta: a most kinevezett vezetők nemcsak az átalakulás, hanem egyúttal a magyar egészségügy „arcai” is lettek.

250 ezer közalkalmazott tér vissza

Az mno.hu július elején első kézből értesült róla
, hogy az oktatásügyi és egészségügyi reform során távozniuk kell a 62 év fölötti kórházigazgatóknak is. Mint ismert, Matolcsy György még június 14-én jelentette be, hogy az egészségügyi és oktatásügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, s a 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik majd. Később ezt a kormányszóvivő finomította.

Giró-Szász András akkor úgy fogalmazott: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pár nappal később a Hír TV Rájátszás című műsorában azt nyilatkozta: az egészségügyi ágazatban az aktív vezetők esetében érvényesíthető a 62 éves korhatár.

Az mno.hu ezt követően az NGM-hez fordult, valóban eldőlt-e, hogy a 62 év fölötti kórházigazgatókat nyugdíjba küldik. Válaszában a tárca sajtóosztálya nem cáfolta az értesülést, mindössze annyit közölt, hogy modellezéseket végeznek a kérdésben, ebben a fázisban pedig többet nem árulnak el.

Korábban még az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságát is megkereste lapunk. A sajtóosztály szerdai válasza összhangban áll Szócska Miklós korábbi megnyilatkozásával, miszerint az egészségügyre nem vonatkozhat a kötelező nyugdíjazás. „Ismerve a humánerőforrás krízishelyzetét, az államtitkárság a tárgyalásokon azt az álláspontot képviseli, hogy az egészségügy kapjon mentességet a nyugdíjazás alól”, ami a 62. életévüket betöltött kórházigazgatókat illeti – közölte az mno.hu-val az államtitkárság.

Megegyezés a rezidensekkel

Március végére sikerült megegyeznie az államtitkárnak és a rezidensszövetségnek. A két fél egy látványos akcióban darálta le a felmondóleveleket.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés