2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Megdöbbentően sokan élnek illegális „csodaszerekkel”

2016. június 23., csütörtök 18:03, frissítve: csütörtök 20:01

Kilencvenmillió forint értékben foglalt le a magyar rendőrség hamis gyógyszereket egy nemzetközi akcióban. Több engedély nélkül működő internetes áruházat is bezártak. A szakemberek szerint a gyógyszerhamisítás legalább akkora üzlet, mint a kábítószer-kereskedelem. Az interneten ma már az étvágycsökkentők és más ismeretlen összetételű csodaszerek mellett vényköteles rákgyógyszereket, illetve nyugtatókat is árulnak.

„A magyar lakosság 4 százaléka vásárolt illegális gyógyszereket, úgy háromszázezer ember.” A megdöbbentő adat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet videójából származik. És Magyarország még így is szerencsésnek mondhatja magát, hiszen illegális gyógyszerektől történt halálesetről eddig nem tud a hatóság. Pedig a tiltott szerek használata akár végzetes következményekkel is járhat. Nagy-Britanniában két fiatal lány halt meg a közelmúltban, mert az általuk szedett étvágycsökkentőben növényvédő szer volt.

„Egyrészt nem tudjuk, hogy van-e mögötte minőségbiztosítás. Tehát hogy milyen alapanyagokból készült a gyógyszer, nincsenek-e benne szennyező anyagok. A szállítás során sérülhet a gyógyszer, hiszen ha nem megfelelő körülmények között tárolják, akkor a minősége romolhat. Egy hűtve tárolandó készítménynek, akár ha megfagy, akár ha magas hőmérséklet alá kerül, elbomlik a hatóanyaga” – magyarázta Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója.

Az ismeretlen összetételű gyógyszerek leginkább internetes patikákból származnak. Az ilyen áruházakból idén kétszer annyit zártak be, mint tavaly. A magyar rendőrség egy nemzetközi akcióba bekapcsolódva 82 ezer tablettát foglalt le összesen 90 millió forint értékben. „A szakértők szerint a kábítószerek előállítása, illetve forgalmazása már nem hoz akkora hasznot, mint a hamis gyógyszerkészítmények forgalmazása” – jegyezte meg Csákó Ibolya, az ORFK alezredese.

Az illegális piac egyébként nemcsak nő, de változik is. Amíg az elmúlt években inkább csak étrend-kiegészítőket és potencianövelőket árultak, mostanra megjelentek a komolyabb, daganatos betegségekre használt gyógyszerek, illetve a nyugtatók is. „Az az aggasztó, hogy kihasználják a terminális állapotban lévő betegeket, a hozzátartozóikat. Magyarországon is tudok olyan történetekről, hogy azért, hogy hamis gyógyszert vásároljanak, eladták a házukat, és két hét múlva meghalt a beteg sajnos, úgyhogy Magyarországon is él és létezik ez a nagyon csúnya piac” – mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

A főként Kínából és a Közel-Keletről származó hamis gyógyszerek visszaszorításához persze az is kell, hogy a vásárlók a legális forrásokat válasszák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!