2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Megbukott a kormány gyűlöletkampánya

, ,

2016. október 2., vasárnap 21:09, frissítve: hétfő 15:39

Nagy valószínűséggel politikai kudarcot vallott az Orbán-kormány gyűlöletkampánya a most rendelkezésre álló részvételi adatok szerint. Mindezek ellenére Gulyás Gergely Fidesz-alelnök elsöprő győzelemről beszélt a kvótareferendumot követő sajtótájékoztatóján, ahogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Gyurcsány Ferenc a demokratikus ellenzék diadaláról szónokolt. Molnár Gyula, az MSZP elnöke hangsúlyozta: a népszavazás érvénytelen. Szerinte az, ami az elmúlt egy évben történt Magyarországon, a rendszerváltás utáni időszak egyik legmélyebb pontja. A Jobbik felelőtlenségnek és elképesztő kudarcnak tartja a kvótanépszavazást.

Elsöprő győzelemről beszélt a Fidesz alelnöke az urnák lezárása utáni sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely közölte az általuk vélt eredményeket. Ezek szerint a részvételi arány 45 százalék körülire tehető. 5 százalék alatt van az érvénytelen szavazatok aránya. A voksolók elsöprő többsége, mintegy 95 százaléka a nemre szavazott.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az eredmények alapján elsöprő arányban vannak azok, akik elutasítják a kötelező migránskvótát, akik az Európai Unió alapjait csak erős nemzetállamokkal tudják elképzelni, és akik hisznek a demokráciában.

A Fidesz alelnöke külön köszönetet mondott azoknak a nem kormánypárti szavazóknak, akik ennek ellenére a nemre tették az ikszet. Hangsúlyozta, hogy felhatalmazásnak érzik a népszavazás várható végeredményét arra, hogy jogilag megvédjék Magyarországot a migránsok betelepítésétől.

Politikai felhatalmazás

„A tények a következők: magas részvétel, akár magyarországi, akár európai vonatkozásban elsöprő támogatása a nemeknek – kezdte beszédét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Gulyás Gergely után. – Következésképpen Magyarország megkapta a politikai felhatalmazást, hogy megvédje az országot Brüsszeltől – folytatta. – Ezzel a lehetőséggel élni fogunk, de természetesen van szívünk” – tért ki a migránsválságra Semjén. Mint hangsúlyozta, az ország erején felül fog segíteni a menekülteknek, hogy a saját földjükön emberi életet élhessenek. A miniszterelnök-helyettes reméli, hogy az Európai Unió és a gazdagabb külföldi országok is hasonlóan cselekszenek majd. Végül megköszönte a szavazóknak, hogy részt vettek a kvótareferendumon, külön kitérve a határ túli magyarokra. „Közösséget vállalva a magyar nemzettel, Magyarországgal leadták szavazatukat” – így Semjén.

Egyöntetű győzelemnek tartják a Fideszben a kvótanépszavazás eredményét. Gulyás Gergely a Hír TV-nek azt mondta, a tényeket érdemes nézni: 3,2 millió ember szavazott a kényszer-betelepítés ellen. Úgy vélte, hogy az eredmény által Magyarország közelebb került ehhez a célhoz. Emlékeztetett, ’89–90 óta nem volt ilyen összefogásra példa. Kitért arra is, hogy annak ellenére, hogy a törvényalkotás szigorúbb renden alapszik, mint korábban, gyors döntésekre lehet számítani az Országgyűlésben. Megismételte, 1990 óta nem foglaltak ennyien állást egy adott ügy mellett. „Meg lehet vizsgálni, hogy melyik választókerületben hol milyen volt a részvétel” – szögezte le. Úgy vélte, figyelembe véve az eredményt, nem kell felelősöket keresni. Ma a kormány által kezdeményezett népszavazáson háromszor annyi támogató állt be mögéjük, mint bármely más ellenzéki párt mögé – hívta rá fel a figyelmet.

„Ez a demokrácia velejárója”

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Hír TV-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy több mint hárommillió ember mondott nemet a referendumon, ami egy hatalmas szám, és elegendő muníció Orbán Viktornak, hogy a magyar álláspontot védje Brüsszelben. A kormányszóvivő szerint az érvénytelenség pedig a demokrácia velejárója, de hiba lett volna nem megkérdezni a választókat egy ilyen fontos kérdésben – tudósított 21 órakor a Hír TV munkatársa a Fidesz eredményvárójáról.

Nem kicsit, nagyon…

„Győztünk! Nem kicsit, hanem nagyon – kezdte beszédét a kvótanépszavazás után tartott sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott Orbán Viktor felett. – Hiába a sokmilliárdos kampány, hírhamisítás és félelemkeltés, az ország nem tér le az európai útról” – fogalmazott. Gyurcsány szerint a gyűlöletkampánynak ma véget kell vetni, mert erre szerinte a magyarok nem vevők. Szerinte a baloldal tíz éve várt már egy ilyen „igazi győzelemre: Orbán Viktor saját kezdeményezésén, saját szabályaival bukott el a referendumon politikai és közjogi értelemben is” – tette hozzá. Szerinte a miniszterelnöknek még a mai este folyamán le kellene mondania.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, a demokratikus ellenzékre vonatkozóan is következményekkel jár a mai eredmény: 2018-ra kormányváltó erőt kell kovácsolniuk, ezért már a jövő héten egyeztetéseket kezdeményez a 2018-as választási együttműködésről azokkal a pártokkal, amelyek a távolmaradás mellett kampányoltak. Szerinte az egység nyerhet 2018-ban, szerinte megverhető Orbán Viktor.

A szocialisták a kormányra mondanak nemet

Molnár Gyula, az MSZP elnöke hangsúlyozta: a népszavazás érvénytelen. Szerinte ami az elmúlt egy évben történt, az Magyarországon a rendszerváltás utáni időszak egyik legmélyebb pontja. Soha még ilyen szégyenteljes, hazug gyűlöletkampányt nem folytattak még. A pártelnök azt is hozzátette: látszólag jó hír a népszavazás érvénytelensége, de nem beszélnek győzelemről. Molnár Gyula hangsúlyozta: politikailag nem lehet érvényesnek tekinteni egy érvénytelen népszavazást. Az MSZP szerint ez nem is egy népszavazás, hanem egy drága közvélemény-kutatás volt. Kitért a kampányra is, amely a szocialisták szerint kormányzati túlerőt mutatott, a törvénytelenségre, a hazugságra és az indulatkeltésre épült.

Molnár Gyula köszönetet mondott azoknak, akik érvénytelenül szavaztak, és azoknak is, akik otthon maradtak – a pártelnök szerint ez nem passzivitás, hanem felelős választói döntés volt a szavazók részéről. Az MSZP-elnök szerint ha figyelmen kívül hagyják a szerintük alkotmányellenes népszavazást, akkor a kormány nem legitim, és mivel a népszavazás érvénytelen, ezért erre hivatkozva bármit tenni szintén alkotmányellenes. Kiemelte, hogy 17 milliárd forintot tapsolt el a kormány a népszavazásra, ami a mentők egyéves bére. Az MSZP új jelszava a nem lesz: nemet mondanak ugyanis arra, hogy az Orbán-kormány 2018-ig hatalmon maradhasson.

Molnár Gyula MSZP-elnök válaszol a Hír TV kérdéseire a népszavazás után.
Molnár Gyula MSZP-elnök válaszol a Hír TV kérdéseire a népszavazás után
Fotó: Hír TV

A szabályoknak megfelelően

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elismételte, hogy 8 272 635 szavazásra jogosult voksolhatott, az érvényes népszavazáshoz 4 136 313 szavazatra van szükség. A szavazókörökből a jogszabályoknak megfelelően kapták a tájékoztatásokat a részvételi arányokról – az utolsó hivatalos adat 17.30-kor 39,88 százalékos részvételi arányt mutatott. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke elmondta, a szavazatszámlálás rendben megkezdődött: a 10 300 szavazókörzetből beérkezett szavazatok alapján a végeredményt az NVB fogja közölni. A külképviseletekről beérkező szavazatok számlálása szerdán indul, a levélszavazatokat pedig már elkezdték beszkennelni. A hivatalos végeredményre pár napot várni kell.

Elképesztő kudarc

A Jobbik felelőtlenségnek és elképesztő kudarcnak tartja a kvótanépszavazást. A párt szóvivője megismételte: a népszavazásnál olcsóbb és Magyarország számára megfelelőbb döntés lett volna az alkotmánymódosítás, amit a Jobbik már jó ideje javasolt a kormánynak.

„Abban vagyunk érdekeltek, hogy a kvóta semmilyen formája sem holnap, sem a jövőben ne legyen érvényes Magyarországra. Ezért a múlt héten újra benyújtottuk az alaptörvény-módosítást, amely kizár minden ilyen jogi lehetőséget, de most már a Fidesz térfelén pattog a labda sokadjára, hogy ilyen felelőtlenség és ilyen elképesztő kudarc után, ha a most még csak feltételezett érvénytelenség jogerőre emelkedik, Orbán Viktornak egyetlenegyet kell bejelentenie, hogy lemond” – nyilatkozta a Mirkóczki Ádám.

Bokros Lajos, a Moma elnöke szerint a kormány „aljas és gonosz” népszavazása megbukott, amelynek célja a gyűlölet felkorbácsolása volt és a korrupció elfedése. Szigetvári Viktor úgy fogalmazott, hogy a demokratikus ellenzék végre normálisan viselkedett. Az Együtt elnöke is felszólította a kormányfőt a lemondásra. A PM-es Tordai Bence pedig közös ellenzéki megmozdulásra szólította október 23-ra a demokratikus ellenzéket –tudósított a Hír TV munkatársa 21 órakor.

A Liberálisok elnöke szerint Orbán Viktor kapott egy pofont a magyaroktól. Fodor Gábor szerint a legnagyobb vesztes mégis Magyarország, mert az idegengyűlölet nem múlik el egyik napról a másikra. A balliberális pártok közül a liberálisok voltak az egyedüliek, akik nem bojkottra, hanem igen szavazatra kérték híveiket. „Senkinek nincs oka triumfálni, szerintem. A mai nap bizony egy ilyen. Nyilván mindenki majd elkezdi magyarázni természetesen az eredményt a saját szempontjából, hogy ezért győzelem, azért győzelem, ezért kiváló, azért kiváló. Azt azért érdemes leszögezni, hogy az országnak a lehető legrosszabb, ami történt az elmúlt egy évben” – mondta Fodor Gábor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!