2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Megbukott a BKK új jegyrendszere

2017. július 17., hétfő 16:05, frissítve: hétfő 16:56

Akár a közösségi közlekedés finanszírozása is veszélybe kerülhet egy civil szervezet szerint a BKK új, elektronikus értékesítési rendszerében tapasztalható hibák miatt. A Közlekedő Tömeg blog tesztjén tízből tíz alkalommal tudtak jogosulatlanul utazni, ráadásul az új rendszer adatvédelmi aggályokat is felvet.

Interneten keresztül egy rakás személyes adat megadása után szerezhetünk utazási jogosultságot, melyet aztán a mobilunkon mutathatunk be.

Egy civil szervezet tesztelte a BKK új jegyértékesítési rendszerét: tízből tíz alkalommal tudtak jogosulatlanul utazni. A Közlekedő Tömeg alelnöke a Hír TV-nek azt mondta: nem kellett különösebb technikai tudás a blicceléshez.

„A BKK ellenőrzési rendszere alkalmatlan arra, hogy kiszűrje a csalásokat. Ezen a jegyen van egy biztonsági kód, illetve le kell olvasni a személyi igazolványt, és csak ezek után lehet biztosan eldönteni, hogy valaki valóban legálisan megvásárolt bérlettel utazik. Na most, ez a jegy csak egy sima weboldal, és könnyen le lehet másolni. Mi meg is tettük, kipróbáltuk, és tízből tízszer simán átengedtek az ellenőrzésen, tehát gyakorlatilag nem működik az ellenőrzési rendszer” – jelentette ki Kelemen Tamás.

Az Együtt elnökségi tagja szerint akkor kellett volna bevezetni az elektronikus jegyeket, ha már hiba nélkül működik a rendszer.

„Koncepcionálisan van egy tévedés ezzel kapcsolatban. […] Hogy ez időben hogy fog működni, szerintem nem gondolták végig. Egy év van vissza az elektronikus jegyig, azt most már nyugodtan meg lehetett volna várni, főleg hogy ennyi pénzt költ rá Budapest” – vélekedett Pataki Márton.

Kerestük a BKK-t, a vállalat azt ígérte, a keddi sajtótájékoztatóján ad választ.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!