2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Megálljt parancsolt Handó Tündének az Alkotmánybíróság

Hír TV

2017. november 30., csütörtök 20:00, frissítve: csütörtök 22:32

Megálljt parancsolt Handó Tündének az alkotmánybíróság: a testület, az alaptörvénnyel ellentétesnek találta és megsemmisítette az Országos Bírósági Hivatal elnökének integritási utasítását. Handó Tünde tavaly adta ki a dokumentumot, amely, a többi között a bírák elleni eljárások szabályait is rögzítette. Az alkotmánybíróság szerint több rendelkezés, például a „bírói felelősségre vonás kezdeményezésére” és a "jogkövetkezmények alkalmazására" vonatkozó is sérti a bírói függetlenséget, valamint a jogorvoslathoz való jogot.

„Legyél részese egy lendületes csapatnak! Magyar bírói testületekbe keresünk főállású bírókat, akik képesek a lojális munkavégzésre, irányított csapatmunkára, kreatív jogértelmezésre...” – így kezdődik az Együtt kamuhirdetése a Habony-Árpádhoz tartozó Lokál bulvárlapban. A baloldali kispárt célja az állásajánlattal az volt, hogy felhívja a figyelmet a novemberi miniszteri rendelet visszásságára. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a bírák kinevezésekor a közigazgatási tapasztalatot helyezzék előtérbe.

„Orbán rendszere tudatosan pártkatonákat akar vinni a bírói testületekbe, ha mondhatom ilyen közkeletűen, az a korábbi mondásunk, ami volt, talán sokan szoktuk is mondani, hogy nekem még nem volt gondom a törvénnyel, ez ezután, ha sikerül neki, akkor érvényét veszíti, akkor mindenkinek annak lesz gondja a törvénnyel, akinek a Fidesz azt akarja, hogy gondja legyen a törvénnyel. Csak tudják, ha mindezt egy sajtóközleményben leírtuk volna, akkor az lehet, hogy nem éri el az emberek ingerküszöbét és nem tudjuk elmondani az embereknek, hogyha 18 után ez a hatalom marad, akkor a bíróságokat elfoglalják, és milyen világ következik” – így Vajda Zoltán, az Együtt elnökségi tagja.

Számos témát érintett a 2016-os éves beszámolójában az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Parlamentben. Azt azonban nem kommentálta, hogy az Alkotmánybíróság több ponton is alaptörvény-ellenesnek nyilvánította integritási szabályait. A testület szerint több rendelkezés, például a bírói felelősségre vonás kezdeményezésére és a jogkövetkezmények alkalmazására vonatkozó is sérti a bírói függetlenséget és a jogorvoslathoz való jogot. Handó Tünde Deák Ferenc szavaival utalt az Alkotmánybírósági kifogásokra.

„Az újító szándékhoz kellő nyitottsággal és tisztelettel kell fordulni, de minden esetben kellő körültekintéssel is kell eljárni és mindenki véleményére is tekintettel kell lenni, akit a változás érint, Deák Ferenc szavaival élve: nemzeti csinosodásunk haladásával változván az idő szelleme, sok régit el kell törölni, sok újat alkotni és sokat javítva változtatni. A bíróság minden területén e gondolatok szellemében munkálkodunk” – mondta Handó Tünde, Országos Bírósági Hivatal.

A híradó által megkérdezett alkotmányjogász szerint nem nevezhető egyedülállónak, az Alkotmánybíróság kifogása ebben az esetben. „Mindenkinek, akit valamilyen értelemben, akár államszervezeti szempontból, akár egyéb módon szabályozási jogköre van, a szabályozást úgy kell megtennie, hogy az tiszteletben tartsa az alapvető jogokat, ez önmagában nem kuriózum, igaz, hogy ilyen belső rendtartás igazából kevés volt, ami így az alkotmánybíróság elé került” – nyilatkozta a Hír TV-nek Lövétei István, alkotmányjogász.

A kancelláriaminiszter ismét szóba hozta Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság utolsó elnökét a kormányinfón. Baka András járt el abban az ügyben amely végén kimondta a Kúria, hogy közpénznek minősül a társasági adókedvezmény, amelyet a cégek a sport-kluboknak nyújtott támogatásért cserébe kapnak az államtól.

„Akinek a kormányzattal vitája van, perre megy egy kormánnyal szemben, az a kormány ügyeinek objektív megítélésére bíróként nem képes, erre nem alkalmas, és itt etikai összeférhetetlenség áll fönn. Neki magának kellett volna a kormánnyal kapcsolatos vitákban elfogultságot jelenteni” – jelentette ki Lázár János kancelláriaminiszter.

Baka Andrást a Fidesz váltotta le még 2011-ben. A strasbourgi bíróság később jogellenesnek ítélte a bíró elmozdítását, és kártérítés megfizetésére kötelezte a magyar államot.

Le kell mondania

Handó Tündének le kellene mondania, miután az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta és megsemmisítette az Országos Bírósági Hivatal elnökének integritási utasítását - erről Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő beszélt Newsroom című műsorunkban. A politikus szerint az OBH elnökének kinevezési gyakorlata alapvetően sérti a bírói függetlenséget, ezért törvénymódosítást nyújtottak be, amellyel korlátoznák Handó Tünde jogkörét.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!