2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Megállítanák Mészáros terjeszkedését

,

2017. szeptember 22., péntek 15:33, frissítve: péntek 18:31

Aláírásgyűjtésbe kezd és törvénymódosítást nyújt be az MSZP a Balaton-part védelmében. A párt azt állítja, hogy a sorra felvásárolt kempingek helyén luxuslakóparkok, szállodák épülhetnek állami támogatással. Az utóbbi időben Mészáros Lőrinc vásárolt fel több üdülőt és kempinget a tó partján.

Az MSZP attól tart, hogy a kempingeket előbb-utóbb mind bezárják, hogy a helyükre lakóparkok épüljenek, elzárva az emberektől a vízpartot.

„Itt, a Balaton-parton így vagy úgy, de trükkös módon megszerzik, majd ahhoz hatalmas állami és EU-s pénzeket kapnak azért, hogy az infrastruktúrát fejlesszék. Ami úgy fog megtörténni, hogy a majdani parcellázásnak és a majdani lakóparképítésnek megfeleljenek” – mondta Fodor Csaba, az MSZP Zala megyei elnöke.

A párt szerint a Balaton-törvény egy évvel ezelőtti módosításakor a kormány kivette azokat a biztosítékokat, amelyek törvényi szinten védték a Balaton-partot a beépítéstől. AZ MSZP ezért aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozza a balatoni ingatlanspekulációt. Gőgös Zoltán törvényjavaslatát kedden tárgyalják.

„Jó lenne, hogyha a legnagyobb kormánypárt is belátná, hogy nem teheti meg azt, hogy az embereket elzárja a parttól, és néhány száz, néhány ezer gazdag családnak a szórakozását fogja majd biztosítani. A törvényjavaslat nagyon egyszerű: behozna a Balaton-törvénybe egy pluszparagrafust, ami azt jelenti, hogy a kempingek és a strandok területén csak a funkciónak megfelelő beruházást lehet végrehajtani” – fejtette ki Gőgös Zoltán.

A Jobbik is támogatja a Balaton-parti területek védelmét. „Elképzelhető, hogy, amint ez a vásárlási hullám megtörténik, úgy fogja módosíttatni a kormánypárt akár a Balaton-törvényt, akár más jogszabályt, hogy ezek a területek még nagyobb arányban beépíthetők legyenek, és egyből a sokszorosára ugorjon a területek értéke. Természetesen minden olyan kezdeményezést, ami ezt gátolja, a Jobbik támogat” – mondta Kepli Lajos, a párt képviselője.

A vízparti ingatlanok beépítésére még állami támogatás is juthat. A Kisfaludy turisztikai fejlesztési program keretében hatalmas összeget oszthatnak szét a balatoni szálláshelyek felújítására, bővítésére.

„Úgy gondolom, hogy ez Magyarországon soha nem látott mértékű kereskedelmiszálláshely-, -férőhelyfejlesztést fog jelenteni: tíz év alatt 150 milliárd forintos támogatási tartalom. Várjuk a pályázati kiírást, ez hazai forrásból fog vélhetően megvalósulni” – mondta Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.

A badacsonyörsi, a balatonszepezdi és a balatonakali kemping a tulajdonosváltás után már be is zárt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!