2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megállapodás született a minimálbérről

2015. december 22., kedd 14:25, frissítve: kedd 14:26

Megállapodott a Nemzetgazdasági Minisztérium az érdekképviseletek többségével a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról.

A tárca államtitkára elmondta: javaslatot tesznek a kormánynak, hogy 2016-ban a legkisebb kereset bruttó 105 ezerről 111 ezerre, a garantált bérminimum pedig 122 ezerről bruttó 129 ezer forintra emelkedjen. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem elégedett a számokkal, ezért nem írták alá az egyezséget. A Liga elnöke viszont úgy látja: a mostani megállapodás a korábbi évek jogi veszteségeinek kompenzálása.

„Egy az utóbbi években szokatlan nagyságrendű minimálbér-emelést tesz lehetővé ez a megállapodás, illetve olyan tárgyalásokat helyez kilátásba, amelyek számunkra nagyon fontosak. Így a jövő évi bértárgyalások, a bérajánlásról szóló tárgyalások, a tavaly december 28-án megállapodott 2015-ben le nem zárt, a munka törvénykönyvét érintő, a sztrájktörvényt, illetve a korkedvezményes nyugdíj bevezetése kapcsán keletkezett veszteségek kompenzálására vonatkozó tárgyalások folytatását ígéri ez a megállapodás” – hangsúlyozta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!