2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megalázó: a csőd szélére juthat több önkormányzat

2016. december 19., hétfő 17:09, frissítve: hétfő 18:33

Csődközeli helyzetbe kerülhet több önkormányzat is, miután a Belügyminisztérium nem biztosítja számukra az általuk igényelt rendkívüli támogatást. Szigetvár polgármestere híradónknak azt mondta: ha nem kapják meg az igényelt összeget, akkor legfeljebb néhány hónapig maradnak működőképesek. Siklós pedig nem is próbált pályázni, mert a település független polgármestere szerint mióta legyőzte fideszes kihívóját, azóta ők is kiestek a pikszisből.

A szigetvári általános iskolában még melegek a radiátorok, az önkormányzatnak azonban közben gyűlnek a kifizetetlen számlái. 267 millió forintra pályáztak a Belügyminisztérium rendkívüli támogatási keretéből. Ennek kevesebb mint 10 százalékát kapták meg. „A belügyminiszter úr úgy döntött, hogy nekünk 20 millió jár. Hát ebből nem tudjuk megoldani a dolgainkat. Van rengeteg beszállítónk, tehát hihetetlen a probléma. A kifizetetlen és lejárt számláknak az összege tartalmazza ezt a bizonyos összeget” – nyilatkozta Vass Péter független polgármester.

A közeli Siklós idén már pályázott 40 millió forintra. A főutat szerették volna felújítani. Végül 130 ezer forintot kaptak. A polgármester megalázónak tartja az eljárást, ezért újabb pályázatot már nem is nyújtottak be. Szerinte kizárólag politikai alapon osztja a kormány a pénzt:

„– Az első három választási ciklusomban degeszre nyertük magunkat. Az ezt megelőző ciklusban a kormánypárt támogatott engem, mint polgármestert. Akkor is függetlenként indultam. Akkor meg tudtunk állapodni. Most nem tudtunk megállapodni, most indítottak saját jelöltet, aki kikapott tőlem.
– És úgy érzi, hogy emiatt büntetik a települést?
– Mélységes meggyőződésem” – mondta Marenics János.

Az Együtt szerint több önkormányzat csődközeli helyzetbe kerülhet, ha a kormány nem adja meg a szükséges támogatást. „Még nem publikus, hogy pontosan ki mennyit kapott, de úgy tudom, hogy van olyan megyei jogú város, amely 1,4 milliárdot kért, és olyan 80 milliót kapott. Hogyha ez valóban így van – december 20-áig van a jogszabály szerint határideje a kormánynak, hogy erről döntsön –, akkor feltehetőleg hatalmas problémák lesznek ezeknél az önkormányzatoknál” – fogalmazott Berkecz Balázs a Hír TV-nek.

A rendkívüli támogatások elosztásáról a Belügyminisztérium egyelőre nem nyilatkozott.

A Belügyminisztérium írásban reagált. Annyit írtak, az adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzatok összesen 44 milliárd forintra pályázhattak. A döntés során pedig figyelembe veszik egyebek mellett a települések gazdasági helyzetét, adóerő-képességét, illetve a tartozások keletkezésének módját és idejét is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!