2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megakadályozták a szoboravatást, Gulyás és Boross távoztak

,

2016. február 25., csütörtök 07:46, frissítve: csütörtök 08:00

A II. világháborús időszak egyik parlamenti képviselőjének, a zsidótörvények egyik támogatójának és a Rákosi-korszak első kivégzett áldozatának, Donáth Györgynek állítottak volna szobrot Budapesten, de ezt az ellentüntetők megakadályozták.

„Donáth Györgynek ne legyen köztéri szobra és a Fidesz határolódjon el ettől a szoborállítástól.” „Hát nem szégyellitek magatokat?…” Az Együtt politikusának a sajtótájékoztatóját zavarta meg egy férfi még a hivatalos program előtt. Baloldali pártok és mintegy száz aktivista tiltakozott Donáth György szobrának a felavatása ellen a főváros IX. kerületében. „Nem fehér ing és nyakkendő dukál a Fidesz politikusainak a parlamentben, hanem úgy tűnik, hogy sajnos barna inget kell húzniuk a Fidesz politikusainak” – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A mellszobrot a Magyar Politikai Elítéltek Közössége állította fel, de az ellentüntetők élő kordont vontak köré, így az avatás elmaradt. A tömegben kisebb dulakodások is kialakultak a szoborállítás támogatói és ellenzői között.

Az ünnepségre érkező Gulyás Gergely Fidesz-alelnök és Boross Péter volt miniszterelnök némi várakozás után elhagyta a helyszínt. „Nyilvánvalóan, hogyha nem gondoltam volna azt, hogy Donáth György szoborállítása mellett szólnak érvek, akkor nem lennék itt. De ettől kezdve még vagy ettől függetlenül el kell mondanunk, hogy természetesen az a közösség, a politikai elítéltek közössége kell hogy döntsön arról, hogy mikor, milyen körülmények között kerül sor a szobor felállítására vagy felavatására, hogyha ők ezt ezek után felavatni gondolják” – fogalmazott a Fidesz alelnöke.

Donáth György a II. világháború idején volt a kormánypárt parlamenti képviselője. A Rákosi-korszak első kivégzett áldozataként 1947-ben felakasztották. Bár támogatta a zsidótörvényeket, a kormány támogatását élvező Veritas Intézet főigazgatója nem tartja őt antiszemitának. „Én nem jelenteném ki, hogy antiszemita lenne. Nézze, manapság ez egy divatos kifejezés. Mindenkit antiszemitának neveznek. Ez egy nagyon nagy hiba, mert én azt gondolom, hogy a magyarországi zsidóság számára is rendkívül kényelmetlen, hogy a nevükben sokszor megnyilatkoznak” – nyilatkozta Szakály Sándor.

A hazai zsidóság fő képviselője azonban nem érzi kényelmetlennek a helyzetet és antiszemitának tartja Donáth Györgyöt. Heisler András szerint a Hóman-szobor ügye ismétlődik meg. „Magyarországnak tesznek rosszat azok a politikusok akik beleállnak ebbe a történetbe. Már eljátszottuk egyszer nem olyan régen, hogy egy antiszemita politikusnak próbáltak Magyarországon szobrot állítani, nem szabad ilyenekkel kísérletezni” – szögezte le a Mazsihisz elnöke.

Az ellentüntetés egy óra elteltével ért véget. A PM egyik politikusa a szobrot egy szemeteszsákkal takarta le. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a már felállított alkotás sorsa.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!