2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Még több pénz egészségügyre? – a kérdést sem értik a fideszesek

Hír TV

2017. december 21., csütörtök 20:46, frissítve: csütörtök 22:45

Míg a magyar taópénzből stadionok és Felcsúton teakonyha, illetve sportszálló épül, addig a hasonló román rendszerben a nyereségadó ötödét karitatív célra is felajánlhatják a cégek. Bukarestben például rákos gyerekek ellátására épülhet egy onkológiai kórház ilyen adományokból. A Fidesz frakciószóvivője azonban nem is érti, miért vetődne fel a taótámogatási rendszer bővítésének ötlete Magyarországon, az MTK kormánypárti elnöke pedig úgy gondolja: a kormány épp elég sokat költ az egészségügyre.

Az egyik bevásárlóközpontban felállított játékkal gyűjtenek adományt a Madarász utcai gyermekkórház intenzív, koraszülött- és csecsemőosztályának az év végéig. Eddig 3,6 millió forint gyűlt össze.

Hasonló gyűjtések a szomszédos Romániában is vannak. Ott azonban a magyar taórendszerhez hasonlóan a nyereségadó 20 százalékát is felajánlhatják a cégek különböző célokra. Az Ajándékozz Életet egyesület például egy komplett gyermekonkológiai kórházat építene fel Bukarestben, hogy javítson a rákos gyerekek túlélési arányán.

„Eddig 4 millió eurót gyűjtöttünk, a terv megvalósítása pedig 8 millióba kerül, tehát körülbelül még 4 millió eurót kell összegyűjtenünk. Reméljük, hogy nagyrészt sikerül is még az év végéig, ugyanis Romániában a cégek felajánlhatják e célra a jövedelemadójuk 20 százalékát” – mondta Oana Gheorghiu, az egyesület alapítója.

A magyar kórházaknak is jól jönne, ha a taórendszerben megjelenne a karitatív kategória.

– Mit szólna ahhoz, ha ebből kapnának annyit, mint az egyik futballakadémia? 14 milliárd forintot mire tudnának költeni?
– Boldogok lennénk, és természetesen tudnánk mire költeni, az intenzív osztály borzasztó drága orvosi műszerek, eszközök beszerzését igényli. Egy jó monitor, amely a beteg megfigyelését végzi, önmagában több millió forint” – mondta Kemény János, a Gyermekkor Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A főorvos tovább sorolta a szükséges eszközöket: érzékelők, tappancsok, infúziós pumpák, speciális felszerelések, amelyeket rendszeresen cserélni is kell.

A taórendszer 2011-es bevezetése óta az öt látványsportra 415 milliárd jutott – az összeg csaknem fele, 178 milliárd forint a labdarúgásra ment. Utóbbi bőven fedezné, hiszen több mint a másfélszerese a Budára tervezett új szuperkórház teljes költségének.

Az MTK fideszes elnöke szerint a kormány eleget költ az egészségügyre, az Európai Bizottság pedig úgysem fogadná el, hogy további tételek legyenek felajánlhatók a társasági adóból.

– Ha felmerülne, ön támogatna egy ilyen elképzelést?
– Én azt támogatom, hogy sok forrást fordítsunk szociális tevékenységek támogatására, esélyteremtésre, egészségügy-fejlesztésre, oktatásfejlesztésére, ez szerintem megtörténik. Nincs az a támogatási összeg vagy fejlesztésiforrás-mennyiség, amelyre azt tudnám mondani, hogy elég. Most nehogy már még 50 millióval, 500 millióval vagy 5 milliárddal többet fordítson a magyar állam vagy bármelyik önkormányzat kórházfejlesztésre, oktatási fejlesztésre, esélyteremtő fejlesztésre, kultúratámogatásra vagy sportra!” – vélekedett Deutsch Tamás.

A Fidesz frakciószóvivője viszont nem is érti a kérdést a romániai támogatási gyakorlat esetleges átvételéről.

– Egészségügyi célra nem szeretnék kiterjeszteni?
– Szeretném megkérdezni, hogy van-e más kérdése. Nyilván nem foglalkozunk az adókkal most, mert nincs itt az ideje, december 21-e van, az adótörvényeket majd valamikor tavasszal terjeszti be a kormány, oly módon, hogy az érvényes lesz 2019-re. A 2018-as adótörvényeket, biztos észre tetszett venni, régen elfogadtuk. Ezért nem értem a kérdését, nem értem – hárított Halász János.

Az adótörvényeket a parlament valóban elfogadta már, az azonban épp a napokban derült ki, hogy a taórendszer nagy nyertese, Mészáros Lőrinc felcsúti fociklubja a 2017–2018-as idényben 5,4 milliárd forintnyi közpénzt költhet el. Ebből építenek például 39, egyenként 5,5 milliós teakonyhát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!