2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Még több forró napra kell készülni

2015. augusztus 16., vasárnap 19:45, frissítve: hétfő 10:36

Még melegebb, még hosszabb és még több hőhullám érheti el Magyarországot a jövőben – a szakemberek szerint. Az évszázad végére akár tízszer ennyi hőségriasztást is kiadhatnak. Ma éjfélkor véget ér az eddigi leghosszabb magyarországi hőségriasztás, amely 11 napon át tartott, ebből 9 nap a 27 Celsius fokot is meghaladta a napi középhőmérséklet. Több helyen heves esőzések vetettek véget a hőségnek.

Heves esőzés vetett véget vasárnap hajnalban a fővárosban a hetek óta tartó forróságnak. Soha nem volt még ilyen hosszú, 11 napos hőségriasztás Magyarországon. Számos rendkívüli intézkedést kellett bevezetni és több melegrekord is megdőlt augusztus 5. óta.

A szakemberek számításai szerint a jövőben még sűrűbbek lehetnek a hőhullámok a Kárpát-medencében, nagyobb forróságot okozhatnak és hosszabb ideig is tartanak majd. 2050-re akár ötszörösére, a század végére akár tízszeresére is nőhet a hőségriasztások száma évente. „Ilyen vizsgálatokat végeztünk és ez alapján az éghajlati állapotokban mindenképpen egy melegedés várható itt a magyarországi térségben is, ugyanúgy, ahogy a teljes Földre vonatkozóan is” – mondta Pongrácz Rita klímakutató.

A hetekig tartó hőséget egy délről érkező száraz légtömeg okozta, ilyenre azonban idén már nem kell számítani. „Most egy lehűlés veszi kezdetét a napokban és ez a lehűlés egészen a jövő hét végéig kitarthat, majd a hosszú hétvége második felében – tehát szombat vasárnapra – körvonalazódik ismét egy felmelegedési fázis, de a 35 fok feletti hőmérsékletek nem fognak visszatérni. Inkább a kellemes 28-30 fok körüli értékek lehetnek a jellemzőek” – mondta Berceli Balázs, az időkép.hu meteorológusa.


A hőségriasztás mellett vasárnap több megyében a zivatarok és a felhőszakadás miatt is figyelmeztetést adtak ki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!