2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Még nyolc hónap a diáklányt zaklató tornatanárnak

2016. szeptember 26., hétfő 16:17

Súlyosította a Debreceni Törvényszék annak a tanárnak a büntetését, aki szexuális kapcsolatot kezdeményezett 12 éves diáklány tanítványával Balmazújvárosban. Az első fokon kiszabott két és fél év helyett három év két hónapot kell ülnie. A jogerős ítélet emellett három évre eltiltotta a volt pedagógust az edzői, illetve a tanári hivatás gyakorlásától is.

A 41 éves tornatanár, aki a bíróságon arcának eltakarását kérte, könnyeivel küszködve, el-elcsukló hangon kért bocsánatot a tárgyalóteremben a kiskamasz diáklány szüleitől.

Az egyik balmazújvárosi általános iskolában tanító és kézilabdaedzőként is dolgozó pedagógus a vád szerint 2015 nyarán zaklatta az akkor 12 éves tanítványát, akivel szexuális kapcsolatot is kezdeményezett.

Első fokon idén júniusban 2 és fél éves börtönbüntetésre ítélték. Védője ennek helybenhagyását kérte. „Büntetlen előélete, köztiszteletben volt tanári és edzői tevékenysége, a büntetés elfogadása, a történtek jóvátételének az igénye biztosíték arra, hogy a jövőben nem kerül a törvénnyel összeütközésbe” – fogalmazott Göblyösné Tajti Ilona ügyvéd.

A bíró azonban súlyosított az elsőfokú ítéleten. „A szabadságvesztés tartamát 3 év 2 hónapra súlyosítja és mellékbüntetésül a tanári és az edzői foglalkozástól 3 évre eltiltja a vádlottat” – közölte Kemecseiné Hársfalvi Klára bíró.

Az indoklásban elhangzott, hogy egy tornatanárnak, edzőnek azért is nagyobb a felelőssége, mint például egy angolnyelvtanárnak, mert az edzéseken fiatalkorú diákjai sportfelszerelésben, kevesebb ruhában végzik feladataikat. A bíróság ezért tanári, illetve edzői foglalkozásától is eltiltotta a férfit.

„Az eltiltás, az nagyon fontos a visszatartáshoz. Nemcsak a vádlott visszatartásához, hanem az ilyen foglalkozást gyakorló más személyek visszatartásához, hogy ilyen helyzettel ne éljenek vissza” – tette hozzá a bíró.

A tornatanár az utolsó szó jogán azt mondta: nagyon sajnálja a történteket, ami miatt  elveszítette emberi méltóságát, munkáját és élettársát is. A Debreceni Törvényszék ítélete jogerős.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!