2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Még mindig vannak titkos költségei a vizes vb-nek

,

2017. július 11., kedd 10:25, frissítve: kedd 18:27

Az eddigi 130 milliárdos büdzsében nincs benne a tévés közvetítések ára és az ingyenes wifihálózat.

Harmincmilliárd forintot titkolhattak el a jelentősen megdrágult vizes világbajnokság költségeiből – írja az Index. A portál szerint nincs nyomuk a tévés közvetítéshez szükséges beszerzéseknek, ahogy az internetes fejlesztéseknek sem. A versenyhelyszíneken ingyen lesz a wifi, amit a szervezők nem vertek nagydobra, noha néhány nap van már csak hátra a nyitóünnepségig. A wifi szoftverét egy azeri hátterű cég szállította, a felhasználók adatait a program elmenti és elemzi.

A technikai fejlesztések többségével az állami tulajdonú Antenna Hungáriát bízták meg fővállalkozóként, a cég a munkák egy részét alvállalkozóknak adta tovább. Az egyik alvállalkozó egy olyan cégcsoporthoz tartozik, amelyet a fejlesztési miniszterhez, Seszták Miklóshoz szoktak kötni. A tárcavezető amúgy a vizes vébé szervezőbizottságának elnöke.

Az idő szorítása miatt a vizes vb szervezői külön törvényben kaptak felmentést a nyílt közbeszerzések alól, de nem a verseny alól. Legalább három árajánlatok kellett kérniük az egyes beszerzések előtt. A jogszabályok ismerik ugyan a közbeszerzés alóli teljes mentesítést, de annak szigorú szabályai vannak. Nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva lehet például mentesítést kérni a parlament illetékes bizottságaitól. A nemzetbiztonsági bizottságtól a vizes vb szervezői nem kértek mentesítést – nyilatkozta a Hír TV-nek a testület elnöke.

„A vizes világbajnoksággal kapcsolatban semmilyen ilyen kérelem nem érkezett a bizottsághoz. Ha érkezett volna, a magam részéről bizonyosan nem támogattam volna, hiszen a vizes világbajnokság legyen bármilyen fontos rendezvény is, nemzetbiztonsági okokból nem lehet a közbeszerzést kikerülni, nem lehet a közbeszerzéssel visszaélni. Elképzelhetetlen, hogy ilyen történhetett volna a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. Óvatosan jegyzem meg, ezek szerint ezzel meg sem próbálkoztak, arról, hogy más parlamenti bizottság vagy más törvényi jogszabály alapján történt-e ilyen mentesítés, nincsen információm. Honvédelmi vagy rendészeti okokból is lehet mentesítést adni, de nem kívánnék senkire vádaskodni, hiszen nincs információm, hogy más bizottság adott-e, de nem kizárólag a nemzetbiztonsági bizottság adhat mentesítést” – közölte Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke.

Nem tudnak a mentesítésről

Az ügyben a Hír Televízió kereste a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnökét is, Harangozó Tamás végül a törvényalkotási bizottság tagját jelölte ki a válaszadásra. Varga László törvényalkotási bizottsági tag azt mondta: nem tudnak arról, hogy kértek volna engedélyt a vizes vébé szervezői arra, hogy közbeszerzési mentesítést kapjanak.

„Én ilyen kérelmet nem láttam, ilyen meghívóra nem emlékszem, nem láttunk semmi hasonlót. A vizes vb költéseinél túl ezeken a jogszabályi kérdéseken maga a költségvetés felháborító, hiszen 24,5 milliárdról indult a költségvetése, és ma már 170 milliárd fölé fog menni, egy olyan 20-30 milliárddal, amit eddig gyakorlatilag eltitkoltak” – nyilatkozta Varga László.

Tájékoztatást várnak a wifihálózat adatgyűjtéséről

Az adatvédelmi biztoshoz fordul az MSZP a vizes vb ingyenes wifi használata ügyében. A szocialista párt szerint nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, hogy egy azeri cég adatokat gyűjt be azokról a magyar állampolgárokról, akik a rendezvény idején használják a szolgáltatást. Az MSZP a Fidesztől pedig azt várja, hogy adjon választ arra, hogy az adatokat mire fogja felhasználni.

A nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja a titkosszolgálatoktól és a hatóságoktól kér tájékoztatást a wifihálózat adatgyűjtéséről. Az ellenzéki pártban úgy gondolják, hogy a felhasználók profiljának elemzése komoly biztonsági kockázatot jelent.

Közben a 444 arról ír, hogy a vizes vb lelátóit gyerekekkel töltenék fel a szervezők. A Fiatal Családosok Klubjának vezetője az állami televízióban azt mondta, a tavalyi foci Eb-hez hasonlóan egy olyan pályázatot írnak ki, amely által óvodásokat és iskolásokat vinnének szurkolni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!