2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Még mindig üzemel az olimpiát előkészítő cég

2017. május 18., csütörtök 18:18

Még mindig működik a budapesti olimpia előkészítésével megbízott cég, pedig a pályázatot már negyedéve visszavonták. A társaságot a félév végéig talán megszüntetik – mondta most a Miniszterelnökség vezetője. Egyes szerződések tovább élhetnek, ha a határidő később jár le.

Lázár János március végén jelentette be, hogy bezárják az olimpia pályázat összeállításával megbízott állami céget, a Budapest2024 Zrt.-t. A minisztert kérdezni sem kellett, magától elújságolta a hírt.

„Az olimpiai pályázat lezárásával kapcsolatos jelentést is megtárgyalta a kormány, a pénzügyi ellátás megtörtént, az olimpiai pályázat lezárásra került, a központi költségvetés eredetileg 19,1 milliárd forintot szánt az előkészületekre, ebből a föl nem használt rész 12,6 milliárd forint, amely visszautalásra kerül a költségvetésbe. A Budapest2024 Nonprofit Zrt. pedig fölszámolásra kerül” – mondta a kancelláriaminiszter.

A cég megszüntetésének a nyilvántartásban nincs nyoma. Nem csak a cégadatbázisból tűnik úgy, mintha a Budapest2024 ugyanúgy működne, mint korábban. A Budapest2024 székhelye a második kerületben van, ottjártunkkor a recepciós a harmadik emeletre irányított minket, mondván, ott működik a nonprofit társaság. A harmadik emeleten emberek jöttek-mentek. Bent is lázasan folyt a munka.

A cég telephelye a Nyugati tér szomszédságában található, az Eiffel Palace-ban. A patinás irodaházat drága pénzen vette meg néhány éve a Nemzeti Bank egy offshore hátterű vállalkozástól.

A Budapest 2024 Zrt. vezérigazgatóját telefonon értük el. Mihók Attila megerősítette, hogy irodabérleti szerződéseiket még nem mondták fel. És nem fogják a jövőben sem. Mert nem tudják.

– És az irodákat mire használják?
– A Ganz utcai irodába, ahol jártak, de ha szólnak, tudtuk volna fogadni is önöket, oda beköltözött a kétharmadába a vizes vb-t bonyolító cég, azt kiadtam albérletbe, hogy ne álljon üresen, a többi helyen a jogászaink vannak.
– És az Eiffel Palace?
– Az Eiffel Palace-ban egy kis iroda van, amit a Schmitt Pál használt.
– Használt vagy használ?
– Tudomásom szerint még mindig használja. Időnként, de azt az irodát sem tudom egész egyszerűen egy nap alatt felmondani.

Az Eiffel Palace bérleti díja havi 2200 euró, tehát mintegy 700 ezer forint. Az irodát 2017 végéig bérlik. Mihók Attila arra a kérdésünkre, hogy hány szerződést nem tudtak felmondani, azt válaszolta, hogy csak néhány élő szerződésük maradt. Állítása szerint a munkatársak többségétől is megváltak már. A Budapest2024 Zrt.-nél ő maradt, egy kommunikációs munkatárs, valamint a pénzügyesek, hogy előkészítsék a cég megszüntetését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!