2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

A Pál utcai fiúk 19:10

Még mindig túl hosszúak a várólisták

2017. szeptember 20., szerda 20:03, frissítve: szerda 20:08

Bár csökkentek, de sok esetben még mindig túl hosszúak a várólisták – hangzott el a balatonfüredi járóbeteg-szakellátási konferencián. Az egészségügyi államtitkár ennek ellenére bizakodó, arról beszélt, hogy sikerült csökkenteni az orvoselvándorlás mértékét.

Az orvos- és eszközhiány helyett az Országos Egészségügyi Pénztárt okolta a járóbeteg-ellátás problémái miatt a szakszövetség elnöke egy konferencián. Az OEP tavaly 8,5%-kal kevesebb pénzt fordított erre a területre.

„Az ellátásokat a biztosító egy volumenkorláttal próbálja meg csökkenteni, és ez a fajta csökkentés azt is jelenti, hogy kevesebbet tudunk ellátni. Ez nyújtja ugye a betegfogadási listákat, a várólistákat, ahogy ezt köznyelven nevezzük, és ennek a csökkentésére várunk el például finanszírozási programot az államtitkárság részéről. Ha több finanszírozás érkezne, többet tudnánk vállalni” – mondta Pásztélyi Zsolt.

A szakdolgozói kamara nyolc pontba szedte a problémákat.  Elnökük szerint például a bérrendezés sem volt teljes körű, emiatt a szakdolgozók egy része átment a fizetős ellátást kínáló magánintézményekbe. Emellett a képzéssel is gondok vannak.

„A komoly létszámproblémákat számos szakrendelésen lehet detektálni. Úgy alakult a helyzet az elmúlt években, hogy vannak olyan szakképesítések, amelyekben már nem is indulnak képzések, és az adott szakterület nagyon komoly összefogásával sikerül csak megoldani az asszisztencia kérdését” – mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán.

A konferencián elhangzott: egyes becslések szerint 10 ezer, de akár 25 ezer szakdolgozó is hiányozhat a rendszerből. Az egészségügyi államtitkár mégis bizakodó.

„2010-ben még növekedett az orvoselvándorlás, most pedig csökken. Én nem állítom, hogy minden rendben van, de igenis megfordultak tendenciák, igenis vannak változások, és igenis rengeteg munka van az egészségügyi kormányzatban azért, hogy a korábban romló tendenciák megváltozzanak, és igen, rengeteg minden van még hátra, amit meg kell csináljunk” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Ónodi-Szűcs Zoltán arról is beszélt, hogy a háziorvosoknak és a patikáknak november 1-ig kell a betegadatokat tartalmazó online hálózathoz csatlakozniuk, ezt eddig a szolgáltatók több mint fele tette meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!