2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Még mindig káosz van a Bükkben

2017. augusztus 19., szombat 12:09

Több százmillió forintos kárt okozott az áprilisi havazás a Bükkben. Az erdőgazdálkodók az utak és turistautak felszabadítását elvégezték, de még mindig rengeteg kidőlt fa van az erdőkben. Az Északerdő Zrt.-nek a fa feldolgozásához hatósági engedélyre van szüksége, de ezt a Bükki Nemzeti Park még nem adta meg.

Egy sávon sem járható az út a Bükkben. Ezen az amatőr felvételen jól látszik, milyen pusztítást végzett az április végi havazás az erdőben.

A kidőlt fák az utat is elzárták, ezeket próbálták eltakarítani először. Az úgynevezett hótörést az okozta, hogy a hó ráfagyott az éppen lombosodó fákra, és a fiatal ágak nem bírták a jég súlyát. A jelenség elsősorban a Bükk hegység 450 méter feletti régióját érintette.

Mára az utak és a turistaútvonalak is járhatóak, az erdő azonban még sokáig viselni fogja a hótörés nyomait. A Bükk hegység keleti részén gazdálkodó Északerdő Zrt. területén több mint százezer köbméternyi faanyag sérült meg, ami több százmillió forint kárt jelent.

„A kidőlt fákat igyekszünk összetermelni, tehát a károk felszámolását elkezdtük. Tudni kell azt, hogy Magyarországon egy erdőterületről sem szabad egyetlen fát sem hatósági engedély nélkül kitermelni. A kárfelmérést sem tudtuk csak folyamatában végezni, ahol elvégeztük a kárfelmérést, utána mentünk tovább. Lépésenként adtuk be a hatóság felé a kérelmeinket arra vonatkozóan, hogy a fákat összetermelhessük” – mondta Tajnai Róbert erdészeti igazgató.

A Bükk hegység a Bükki Nemzeti Park védett, és fokozottan védett természetvédelmi területének minősül, ezért sem az Északerdő, sem az Egererdő Zrt. nem végezhet fakitermelést az engedélyük nélkül. Így, bár a kidőlt fák nagy részét hasznosítani lehetne, a Nemzeti Park több esetben mégsem járul hozzá a gazdálkodáshoz.

Szerettük volna megkérdezni a Bükki Nemzeti Park álláspontját is a hótörést szenvedett fákról, de megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy felsőbb utasításra a Hír TV-nek nem nyilatkozhatnak.

Egy korábbi cikkben Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatója úgy fogalmazott, hogy a hótörés után létrejött facsonkok, és a kidőlt fák gyökérzete sok állat- és növényfajnak nyújthatnak új élőhelyet, ezért hagynak meg természetes formájában bizonyos erdőrészeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!