2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Még keresik, hova rakják az atomhulladékot

2017. szeptember 23., szombat 17:44, frissítve: szombat 17:44

Tovább kutatnak a Mecsekben a Paksi Atomerőműben keletkező nagy aktivitású radioaktív hulladék végleges elhelyezésére alkalmas terület után. Ebbe a tárolóba kerülnek majd a Paks II. kiégett fűtőelemei is. A kutatások évente másfél milliárd forintba kerülnek. A tervek szerint a létesítmény 2060-ra készül el.

A Nyugat-Mecsekben 87 négyzetkilométer területen négy éve folynak kutatások, a nagy aktivitású radioaktív hulladék tárolóhelyét keresik. Boda és további tíz környező település alatt húzódik az az agyagkőzet, melyben biztonságosan el lehet majd helyezni a kiégett fűtőelemeket. A polgármestereket évente tájékoztatják az elvégzett munkákról.

„Teljesen korrekt. Az a lényege, hogy objektív tájékoztatás legyen, ezért mindennapos kapcsolatban vagyunk és meg tudjuk azokat kapni, melyekre nekünk szükségünk van, hogy mi a lakosok felé továbbítsuk” – mondta Kovács Győző, Boda független polgármestere.

A tároló mintegy 500 méter mélyen lesz, Paks II. nagy aktivitású hulladékai is ide kerülnek.

Idén másfél milliárd forintot költöttek a kutatásra, a tervek szerint a következő években is ennyi pénz áll majd rendelkezésre. A tároló pontos helyét nagyjából 20 év múlva jelölik ki.

„Ezek a munkák egymásra épülnek. Tehát a kapott eredményekből tudunk továbblépni. Mondhatnám azt is, hogy egy kutatás eredményeként kapott adatokat összesítjük, annak alapján jelöljük ki a másik, a következő kutatás helyét” – ismertette Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. ügyvezető igazgatója.

Az eddig kiégett fűtőelemeket, több mint kilencezer darabot Pakson tárolják, a csarnokot a végleges elhelyezésükig folyamatosan bővítik. A mecseki lerakó a tervek szerint 2060-ban készül el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!