2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Még a halálbüntetésnél is szigorúbb egy ilyen ítélet? + Videó

Nem támogatja a halálbüntetés visszaállítását a kormány – jelentette ki az igazságügyi államtitkár a Hír Televízió Kontraszt című műsorában.

Répássy Róbert szerint azonban az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetési tételének negyven évre való felemelése legalább olyan visszatartó erejű, mint a halálbüntetés.

A Fidesz–KDNP politikusa a műsorban kifejtette: ha kellően távol van az időpont, amikor legkorábban szabadlábra helyezhető egy életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt személy, akkor megfontolandó, hogy a halálbüntetésnél bizonyos értelemben szigorúbb az életfogytig tartó szabadságvesztés.

Mint mondta: hogyha valaki abba belegondol, hogy egy 20-30 éves elkövetőt úgy ítélnek életfogytiglanra, hogy teljesen kizárják a szabadulást, vagy esetleg egy nagyon hosszú feltételes szabadlábra bocsátási időt határoznak meg, akkor ez olyan, mint egy élve eltemetés. Ennek legalább annyira komoly visszatartó ereje van, mint a halálbüntetésnek.

A tettel arányos legyen a büntetés

Répássy Róbert június 8-án a Nemzeti Fórum közéleti akadémián tartott előadásában azt emelte ki az új büntető törvénykönyvvel (Btk.) kapcsolatban, hogy az egyik legfontosabb elvárás a szigorúság, de fontos szempont a közérthetőség és a következetesség is. Kiemelte, hogy az is elvárás, hogy a Btk. belső büntetési rendszere arányos legyen, vagyis „a tettel arányos legyen a büntetés”. Répássy egy interjúban a fegyvertartás szabályairól is beszélt, hangsúlyozva: ezt továbbra is komoly kontroll alatt kell tartani.

Ismert, a kormány és a parlamenti szakbizottság sem támogatja a jogos védelem szabályainak kiterjesztését oly módon, hogy büntetlenséget kapjon, aki az élet kioltására is alkalmas eszköz telepítésével védi magát vagy tulajdonát, és a támadó halálát okozza.

Az új büntető törvénykönyvről szóló szerdai parlamenti részletes vitában a legnagyobb polémia többek között a 12 éves büntethetőségi korhatár és a termőföld kapcsán alakult ki a képviselők között. Az MNO percről percre követte az új büntető törvénykönyv vitáját.

Kiszelly Zoltán politológus az MNO-nak nyilatkozva úgy vélte: az Orbán-kormány a Btk. megalkotása során igazodik az 1998–2002 közötti jogfilozófiájához. Úgy látja, 2002–2010 között az állami rendszerek legfőképpen az ország végein gyengültek meg, s a rendőrség csak a Magyar Gárda megjelenése után tűnt föl ezeken a településeken. Az új Btk. révén a kabinet a korábbi évekkel szemben jobban közelít a társadalom igazságérzetéhez – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!