2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Medveveszély a Bükkben

A medvék miatt indított lakossági fórumsorozatot a Bükki Nemzeti Park. A cél az, hogy megelőzzék a konfliktusokat az ember és az állat között. A nagyvadak tartósan Magyarországon maradhatnak, erre a gazdálkodóknak is fel kell készülniük.

  • Medveveszély a Bükkben

A Nógrád megyei Somoskőújfalun fotóztak idén először medvét, pár nappal később már Heves megyében, Pétervására környékén látták a lábnyomait. Az állat a város főútjára is beszaladt. A Robi névre keresztelt medvét Szeged környékén, Sándorfalvánál fogták be altatólövedékkel, és a szlovák határ közelében engedték szabadon. Napokkal később egy sajókeresztúri térfigyelő kamera vett fel egy újabb állatot, Füzesabonyban pedig egészen a házakig merészkedett a medve.

A medvék megjelenése a természetvédelem valamennyire természetes folyamata. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a gyakori medveészlelések miatt lakossági fórum sorozatot indított el. Az első állomás a Heves megyei Pétervására volt, ahol többen is látták az állatok nyomait. Bár hazánkban még nem okozott problémát a medve, Romániában és Szlovákiában már többen megsérültek, amikor medvével találkoztak.

„Magyarországon még nem igazán fordult elő ilyen találkozás, leginkább a mi észleléseink arra utalnak, hogy jelen vannak a medvék, de a találkozás még nem jellemző. A szomszédos országbeli tapasztalatokat felhasználva próbálunk meg egy olyan megelőző intézkedés csomagot kialakítani, amivel a medvék is biztonságban tudnak élni, illetve a lakosság is nyugodtan tudja folytatni a mindennapjait” – nyilatkozta Rónai Kálmánné a BNPI igazgatója. 

A tavalyi és az idei medveészleléseket mutatja a térkép, pirossal jelölték a friss megfigyeléseket. A Bükki Nemzeti Park szakembere szerint fel kell készülni arra, hogy a medvék tartósan, és folyamatosan itt maradnak, így szemléletváltás szükséges a gazdálkodásban és az állattartásban is.

„Alapvető az lenne, hogy kerüljük el a medvével való konfliktusokat. Ne csalogassuk semmiképp magunkhoz. Ez utal arra is, hogy akár a hulladékkezelésnek a megfelelő formái, akár az állattartás, vagy a mezőgazdasági termelés során is próbáljunk arra is gondolni, hogy egy nagyragadozós területen élünk, és ott gazdálkodunk” – mondta Gombkötő Péter, a BNPI zoológiai referense. 

A lakossági fórumok négy települést érintenek. A következő állomás Salgótarján lesz, Borsod megyében pedig Ózdon és Miskolcon tartanak előadást a nemzeti park szakemberei.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!