2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Medgyessy: Gyenge lábakon állnak az ellenem felhozott vádak

,

2017. március 14., kedd 12:32, frissítve: kedd 17:28

Tagadta személyes felelősségét a metróügyben Medgyessy Péter a parlament gazdasági bizottságának meghallgatásán. A volt miniszterelnök azt mondta, a metrópályázat és az erről szóló döntések is azután történtek, hogy ő lemondott. Hozzátette túlzás, hogy 167 milliárd forint tűnt el, az Európai Csalás Elleni Hivatal is csak annyit állít, hogy ekkora összegű szerződések lehetnek érintettek. Medgyessy Péter szerint egyébként megalapozatlan az OLAF-jelentés.

„Személyes felelősségem nem volt, nincsen és mindenfajta ilyen feltételezést kénytelen vagyok visszautasítani” – jelentette ki Medgyessy Péter, akit az Országgyűlés gazdasági bizottsága a 4-es metró beruházás miatt hallgatta meg, egyebek mellett arról, hogy a tanácsadó cége miért kapott 180 millió forintot az Alstomtól.

„A miniszterelnöksége előtt tulajdonolt, és azután 2007-től újra a tulajdonába került AssisConsult kft. az Alstommal szerződésben volt, voltak-e olyan érdemi befolyásolási lehetőségek szakértőként, amelyek az Alstommal megkötött szerződést segítették volna” – mondta Bánki Erik, a bizottság elnöke.

A volt miniszterelnök szerint egy teljesen szokványos sikerdíjat kaptak.

„A végén kapott egy sikerdíjat ez pedig egy teljesen hagyományos dolog, többen ülnek akiknek van vagy volt tanácsadó cégük és tudják, hogy hogyan működik egy tanácsadó cég, hát nyilvánvaló akkor fizetnek, hogyha sikeres a tevékenysége” – magyarázta Medgyessy Péter hozzátéve, hogy a tanácsadó céget, miután miniszterelnökké választották, azonnal eladta.

„Akkor, amikor a 4-es metró ötlete először felvetődött, akkor racionálisnak, gazdaságosnak, ésszerűnek tűnt-e ez az ötlet?” – tette fel a kérdést a Jobbik frakcióvezetője, Volner János.

„Nekem az volt a véleményem és tulajdonképpen ez nem változott, hogy Budapestnek és az országnak szüksége volt egy 4. metróvonalra, hogy pontosan azt a vonalat kellett-e megépíteni és pontosan olyan irányba azt én igazán nehezen tudom megmondani” – reagált Medgyessy.

A volt szocialista kormányfő szerint egyébként az unió csalás elleni hivatala is tévedhetett.

- Miniszterelnök úr mit tenne most a mostani kormányzat helyében?

- Mindenképpen azon lennék, így egyrészről sikerüljön tisztázni azt hogy mi történt, ez nyilván az ügyészség dolga, másrészt pedig azon lennék, hogy minimalizáljam azt a kárt, ami ennek kapcsán keletkezik , miután említettem meghallgatáson is, hogy az én esetemben rendkívül megalapozatlan és nagyon  gyenge lábakon áll az amit mondtak, lehet hogy a többi része az OLAF-jelentésnek is hasonlóan gyenge.

A következő bizottsági ülésen a BKV korábbi érintett vezetőit akarják meghallgatni. A fővárosi önkormányzat is felállított egy korrupciót vizsgáló munkacsoportot, amelynek tevékenysége egyelőre nem nyilvános. A Hír TV annyit megtudott, hogy a teljes, a neveket is tartalmazó OLAF jelentést akarják kikérni.

„Az ügyészség rendelkezik ezzel az anyaggal, s a munkacsoportnak javasoltam, hogy kérjük ki, hiszen nyilvánvalóan akkor tudunk tényeket felderíteni, akkor tudunk a legpontosabban és a leghatékonyabban eljárni, hogy ha az a teljes adattartalom, az OLAF-jelentés a kezünkben lesz. Ígéretet kaptam rá, hogy ilyen fajta igénylés majd történik” – nyilatkozta Tokody Marcell, jobbikos fővárosi képviselő.

Az LMP szerint a négyes metró az uniós pénzek rossz felhasználásának a szimbólumává vált.

„Sokkal szigorúbban kellene ellenőrizni az európai uniós forrásoknak a felhasználását, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy az uniós pénzeket a nagy beruházásokon keresztül el lehet lopni, szabálytalanul lehet felhasználni. Szükség lenne arra, hogy ezekre a pénzekre szigorú felhasználási szabályok vonatkozzanak” – véli az ellenzéki párt frakcióvezetője, Schmuck Erzsébet.

Az OLAF szerint a 4-es metró beruházás során 272 milliárd forint lehet érintett csalásban, az országnak várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetnie.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!