2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Meddig nyúlik a felcsúti kisvasút?

2015. november 20., péntek 21:28, frissítve: szombat 09:33

Közel 25 millió forint már elment a miniszterelnök ötletének megvalósítására. Ennyit fizet a felcsúti kisvasút meghosszabbításának tervéért egy budapesti mérnöki irodának a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Orbán Viktor szülőfalujában egyébként a kisvasút első szakaszának október végére kellett volna elkészülnie, a hivatalos átadás azonban még mindig késik.

A Pancho Aréna és az alcsútdobozi arborétum között épülő kisvasút bruttó 857 millió forintba kerül, ebből 600 millió uniós támogatás. Az októberre ígért vasútra számítanak a helyiek, de ők sem tudják, hogy mikortól helyezik üzembe.

Korábban sokan kifogásolták az építkezést annak várható kihasználtsága miatt. A miniszterelnök viszont ragaszkodott a szülőfalujában létrejövő beruházáshoz. „Ha támadják a kisvasutat, meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor Lovasberényig. Ez nem krakélerség, hölgyeim és uraim, hanem életfelfogás, sőt talán életösztön” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök november elején.

Vagyis ha sokat támadják a kisvasutat, akkor elmehet az Bicskéig vagy Lovasberényig is, egyes pletykák szerint akár Etyekig is meghosszabbíthatják az útvonalat. Ami biztos, hogy az utazó közönség igazából csak márciusban tudja majd birtokba venni, mert ha a következő napokban át is adják, az már csak próbajárat lesz, számolt be a Hír TV munkatársa Felcsútról.

Etyeken egyébként november közepéig gyűjtötték a lakosok véleményét a felcsúti kisvasút marketingstratégiájának megalapozásához. Bár a filmstúdiókról ismert település még nem megálló a kisvasút útvonalán, a munkások, úgy tűnik, nem tehetik le a lapátot november végén. Egy budapesti mérnöki iroda már a kisvasút meghosszabbításának megvalósíthatósági tanulmányán dolgozik. A kft. arról készít tanulmányt, Bicske térségében megérné-e keskeny nyomtávú vasutat építeni.

AZ MSZP tiltakozik. „Megmagyarázhatatlan ez az egész, főleg akkor, ha tényleg az van, hogy több száz, több ezer embernek az életét teszik tönkre azzal, hogy nehezebb lesz egyik helyről a másikra eljutni, munkába, orvoshoz. Eközben Orbán Viktor a saját településén saját vasutat épít. Nincs rá magyarázat” – nyilatkozta Beke Károly, az MSZP országos elnökségi tagja.

A Gyurcsány-párt szerint a miniszterelnök elveszíti a valóságérzetét, ha saját falujáról van szó. „Orbán Viktor megalomániája, a saját falujának szeretete, úgy néz ki, már minden határon túlmegy. Azt tudom javasolni a miniszterelnök úrnak, hogy fontolják meg, hogy egy űrállomást, egy űrkikötőt és egy tízmillió ember befogadására alkalmas szállodát is építsenek Felcsúton, talán ez lenne csak az, ami a miniszterelnök úr saját falujával szembeni mániáját még jobban kielégítené” – jelentette ki Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Az LMP viszont taktikát váltana. „Minél nagyobb a kritika, Orbán Viktor és kormány irányában, annál hosszabb kisvasutat fognak építeni. Lehet, azt a taktikát fogjuk alkalmazni, hogy egyre jobban fogjuk kritizálni, hátha ez a kisvasút elér mondjuk Ferihegyig, és sokkal jobb összeköttetés lesz Budapest városközpont és a repülőtér terminálja között. Szerintünk ez sokkal fontosabb és égetőbb kérdés” – mondja Gál József, az LMP szóvivője.

A kisvasút meghosszabbításának tervére már 25 millió forintot költött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!