2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Matolcsynak nem tetszett a kérdés, perelt, de távol maradt

2016. október 25., kedd 17:55, frissítve: hétfő 20:20

Jogi képviselőjét küldte maga helyett a bíróságra Matolcsy György. A jegybankelnök milliós sérelemdíjat követel egy szocialista politikustól, aki lopással vádolta meg.

Rokonok címmel intézett kérdést májusban az MSZP képviselője a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez a parlamentben. Akkoriban derült ki, hogy a jegybanki alapítványok kitömték pénzzel Matolcsy György egyik unokatestvérének érdekeltségeit. „Minden ön által felhozott példa ugyanannak a politikai hadjáratnak a része: blöff, blöff és blöff” – mondta akkor Matolcsy.

Bárándy Gergely viszonválaszában a lopás szót használta. „Tudja, nem a nemzeti bankot támadjuk, elnök úr, hanem önt és az ön intézkedéseit. Ez óriási különbség, tudja? Ugyanis nem a nemzeti bank munkatársai vagy általában a nemzeti bank lopta el a közpénzt, hanem ön, az ön környezete és az ön családja. Ezt tudom csak mondani, semmi blöff nincs ebben, sajnos azt tudom mondani, hogy a tények ezek” – fogalmazott.

Matolcsy György személyiségi jogi pert indított, amelyben egymillió forint sérelemdíjat követel Bárándy Gergelytől.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke jogi képviselőjét küldte el maga helyett az első tárgyalásra. Az ügyvéd a sajtó nyilvánossága előtt nem vállalja fel a megbízást: nem járult hozzá, hogy felvétel készüljön.

Az ELTE-n jogot tanító Bárándy Gergely képviseletét az LMP egykori frakcióvezetője látja el.

„Azzal az esettel állunk szemben – számtalanszor megfordult már a Fővárosi Törvényszék gyakorlatában is –, amikor mondjuk korrupcióval vádolnak valakit, de nyilvánvalóan nem a Btk. hivatali vesztegetési tényállásának megvalósulását állítják – mondta Schiffer András. – Nem azt állította, hogy ellopott egy doboz sört a közértből, hanem az, amit a fideszesek, adott esetben a jegybank elnöke is úgy aposztrofál, hogy elveszítette a jegybanki vagyon egy része a közpénz jellegét. Azt egy ellenzéki képviselő lopásnak nevezi. Nyilvánvaló, hogy nem tényt állított Bárándy Gergely. Egyébként pedig maga a minősítés bőven belefér, főleg egy parlamentben folyó közéleti vita tartományába. A szabad vitába. Főleg ha megnézzük azt, hogy a korábbi jegybankelnökkel szemben Matolcsy György párttársai milyen jelzős szerkezeteket használtak.”

Schiffer András és Bárándy Gergely is példátlannak tartja, hogy egy közszereplő egy másik közszereplő ellen indítson személyiségi jogi pert egy parlamenti vita miatt. „Matolcsy György amikor látta, hogy sorozatosan kívánok neki ilyen nem túl kellemes kérdéseket feltenni, azaz hogy hogyan gazdálkodik az MNB alapítványi pénzeivel, illetve hogy miért stafírungozza ki a teljes rokoni körét, akkor úgy gondolta, hogy ezzel meg tud engem félemlíteni, és ezzel elejét tudja venni annak, hogy a parlamentben hasonlóról kérdezzem”  – jelentette ki a szocialista politikus.

Bárándy Gergelynek maradtak kérdései, legközelebb jövő héten faggatja Matolcsy Györgyöt az Országgyűlésben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!