2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

„Matolcsy egy utolsó koporsószeget kapott”

2016. október 7., péntek 17:46, frissítve: szombat 09:48

Hivatali vesztegetés gyanújával tesz feljelentést az Együtt a jegybankelnök ingatlanügye miatt, a Jobbik pedig lemondásra szólítja fel. Az ellenzéki pártok elfogadhatatlannak tartják, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetője Patai Mihálynak, az UniCredit elnök-vezérigazgatójának budai lakását használja. A pénzintézet működésének törvényességét ugyanis a jegybank felügyeli.

Matolcsy György is szereti a luxust. A Népszabadság írta meg, hogy az ország egyik legdrágább lakását használja, amihez borospince, szauna, uszoda és edzőterem is jár. Az ingatlannak az a Patai Mihály a tulajdonosa, aki a Magyar Bankszövetség vezetője és az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója. A pénzintézet működésének törvényességét – más bankokhoz hasonlóan – a jegybank felügyeli.

„Matolcsy Györgynek le kell mondania pozíciójáról. Egy utolsó koporsószeget kapott a mostani botránnyal, tehát nem ez a lemondatási szándékuknak a fő indoka, ugyanakkor látni kell, hogy a rabló és a pandúr sajátos összekeveredése, amely Patai úr és Matolcsy úr viszonylatában vélhetően fennáll – legalábbis a sajtójelentések szerint fennállhat –, tarthatatlan helyzetet teremt” – véli Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök.

A szocialisták azonnali vizsgálatot követelnek a jegybank igazgatótanácsától, mert szerintük a kialakult helyzet még a Matolcsy által is aláírt etikai kódexbe ütközik. „Ha ez így van, akkor nagyjából-egészében olyan, mintha egy gyárban a szakszervezeti vezető, az a vezérigazgatónál lakna albérletben. Na, hát aztán őtőle várhatnák azt a munkatársai, hogy a következő bértárgyalásokon a vezérigazgatót rendesen sarokba fogja majd szorítani az ő érdekükben” – fogalmazott Szakács László frakcióvezető-helyettes.

„Mindez a hivatali vesztegetés gyanúját veti fel” – ezt már az Együtt elnöke mondta, aki ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen és a Központi Nyomozó Ügyészségen. „Matolcsy György hetek, hónapok, nem tudjuk, mennyi idő óta lakik Patai Mihály lakásában. Ha ezt pénz nélkül fogadja el szívességként, akkor végképp törvénysértés, vesztegetés kísérlete ez a helyzet az Együtt álláspontja szerint, ha pedig csak piaci ár alatti áron, akkor pedig nyilvánvalóan a kedvezmény miatt törvénysértés ez” – jelentette ki az Együtt elnöke.

A Matolcsy vezette jegybank és a Patai irányította UniCredit is feltűnt az Eiffel Palace irodaház adásvételénél. Az épületet az UniCredit finanszírozásával az Eiffel Palace Kft. újította fel, majd mintegy 18 milliárd forintért eladta Magyar Nemzeti Banknak. A becslések szerint a piaci ár másfélszeresét fizette a jegybank a részben offshore-hátterű cégnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!