2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Matolcsy: Több unokatestvérem is kaphatott az MNB-pénzekből

2016. május 6., péntek 07:44, frissítve: péntek 09:57

Nem tervezi a lemondását Matolcsy György, és politikai blöffnek tartja az MNB-t ért kritikákat.

A jegybankelnök a Magyar Nemzetnek adott exkluzív interjúban fontosabbnak nevezte az oktatást és a nemzeti öntudat építését a devizahitelesek kártalanításánál vagy az egészségügy rendbetételénél.

A lapnak elmondta: bár az alapítványok közpénzt osztanak, nem vizsgálják a támogatottak tulajdonosi hátterét, így az offshore cégek sincsenek kizárva a kifizetésekből.

Matolcsy a rokonaiért nem vállal felelősséget, de helyesnek tartja, hogy a több ezer vállalkozás mellett a fia cége is részesült a jegybank növekedési hitelprogramjának forrásaiból.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon körülbelül száz unokatestvére van, akik közül nemcsak Szemerey Tamás, hanem mások is részesülhettek az MNB-s pénzekből.

Titkos

Közben a postához hasonlóan titkosították az MNB-cégeinek a gazdálkodását. Az erről szóló törvénymódosítás a Magyar Közlönyben jelent meg. A jegybanktörvény módosításával az MNB többségi vagy kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságokat is kivonták az info-törvény hatálya alól.

Az új szabály értelmében ezek a társaságok megtagadhatják az MNB tevékenységére vonatkozó minden egyes közérdekű adatigénylést, ha úgy látják, hogy az központi pénzügyi, üzleti vagy devizapolitikai érdeket sértene. A jegybanktörvény-módosítás azt is rögzítette, hogy az MNB-elnök havi fizetése 5 millió forint, az alelnökök pedig az elnök havi bérének 90 százalékátát vihetik haza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!