2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Mától él a civiltörvény

2017. június 27., kedd 08:12, frissítve: kedd 08:59

Ma lép életbe az úgynevezett civiltörvény. Mától azok az egyesületek és alapítványok, amelyek külföldről évi 7,2 millió forintnál nagyobb adományt kapnak, külföldről támogatott szervezetté minősülnek.

A szervezetek gazdálkodási adatai ugyan eddig is átláthatóak voltak, a kormány mégis erre hivatkozva alkotta meg a törvényt. Az érintett civil szervezetek többször is tüntettek a rendelet ellen, mivel szerintük a kormány megbélyegzi őket, és külföldi érdekeket képviselő szervezeteknek állítják be őket. A törvény elfogadása után több szervezet is jelezte, hogy bojkottálni fogják a jogszabályt, akkor is, ha eljárás indul ellenük.

„Az Amnesty 1990 óta van Magyarországon és ez lesz az első történelmi pillanat, amikor a polgári engedetlenséghez nyúlunk. Ezt azért tesszük, mert azt gondoljuk, hogy a magyar kormány átlépett egy határt, ez jogsértő, nemcsak az uniós jogot, hanem a magyar alaptörvényt, személyes jogok védelméhez, egyesüléshez való jog, vagy a jogbiztonsághoz való cikkét is sérti” – mondta Demeter Áron, az Amnesty International emberi jogi szakértője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!